Прочитај ми чланак

Тим Џуда: Након Брегзита проширење ЕУ на Балкан је на „стенд бају“

0
Bled, Hotel Golf. Strateski forum Bled 2011 z naslovom Moc prihodnosti. Panel D na temo Prihodnost Balkana? Odgovornost, napredek in moznosti. Moderator: dopisnik za Balkan pri casopisu The Economist Tim Judah. Foto: Nebojsa Tejic/STA

Bled, Hotel Golf. Strateski forum Bled 2011 z naslovom Moc prihodnosti. Panel D na temo Prihodnost Balkana? Odgovornost, napredek in moznosti. Moderator: dopisnik za Balkan pri casopisu The Economist Tim Judah. Foto: Nebojsa Tejic/STA

Пуно је различитих националности у Великој Британији, посебно у сиромашним областима, међу радничком класом. Дошло је милион Пољака, Румуни, Бугари. То се десило врло брзо и многи људи су били против тога. Мислим да је то била кључна ствар која је направила разлику – каже за Б92 Џуда.

На питање које су последице референдума, он је оценио да ће у једном периоду бити продужене нестабилности.

– Генерално гледано, посебно ако се читаво ово питање продужи, имаћемо један период економке и политичке несигурности – рекао је Џуда, додајући „да није сигуран да ће се Велика Британија извући“.

Подсећајући да је Шкотска већ објавила да ће ће бити одржан други референдум о независности, он је оценио да ће бити проблема и у Северној Ирској, где ће, како је рекао, морати да се сагради нова граница.

– На дуги рок Енглеска, односно оно што остане од Велике Британије, ће се извући на овај или онај начин али имаћемо период нестабилности – рекао је Џуда.

На питање да ли је Брегзит отварање “пандорине кутије“, он је истакао да је то велика опасност и велико питање, јер је јасно да су националистичке снаге у Европи осокољене.

Говорећи о Западном Балкану и проширењу, Џуда је навео да је питање проширења ЕУ већ било успорено.

– То значи да ће највероватније скоро стати у некој блиској будућности. Формално, отвараће се поглавља, али не очекујем да ће се нешто динамично дешавати по питању проширења ЕУ на Балкану у блиској будућности. Мислим да ће у наредних неколико година ЕУ или оно што остане од ње, потпуно бити заокупљена Великом Британијом и покушајем да остане на окупу – рекао је Џуда.

Како је мигриција било кључно питање у Великој Британији, Џуда сматра да ће се она актуелизовати и у дугим деловима Европе.

Чак и ако говоримо о теоретској могућности да неких десетак хиљада људи са Западног Балкана дођу овде, то ће ставити питање проширења на стенд бај, истиче Џуда.