Прочитај ми чланак

СРПСКИ СНИМАК КОЈИ ЈЕ ОБИШАО СВЕТ Ево ко је у Миг-у 29 пратио председника Кине

0

Видео-снимак српског пилота у „мигу 29“ на висини од 7.000 метара обишао је свет. Три ловца ратног ваздухопловства у пратњи цивилног авиона са кинеским председником – то је протоколаран чин добродошлице у домаћем ваздушном простору.

srpski pilot u migu

Иако за пилоте рутински лет, облаци могу да изненаде, а тада је неопходан такозвани маневар раздвајања.

„То нам се и десило, испред аеродрома на висини 2.000-3.000 метара имали смо ситуацију да је било три до четири осмине кумулусне облачности, која је захтевала да предузмемо маневар раздвајања и безбедног позиционирања у односу на председнички авион, што смо и урадили – и успешно прошли тај део“, објаснио је потпуковник Дејан Беда, командант 101. ловачко-авијацијске ескадриле.

За тај задатак се бира најискуснија посада, а пилоти су у вези са цивилним и војним сектором контроле летења.

„Координација је јако добро урађена, полетели смо правовремено и дошли у рејон границе, северно од Кикинде. Кружили смо само два до три минута када је авион наишао на ваздушни коридор који је био предвиђен за његов улазак у Републику Србију по инструкцијама Контроле летења“, рекао је пуковник Бране Крњајић, начелник Штаба ваздухопловне бригаде.

Пилоти ловачких авиона до сада су пратили високе делегације страних држава и спортских репрезентација, као и промотивни лет „Ер Србије“. На истом задатку посаде су биле и пре две године, приликом посете кинеског премијера.

„Успостављена је радарска нотификација, контакт са посадом и авион је праћен на безбедном одстојању све до слетања“, истакао је потпуковник Беда.

„Миг 29“ је најбољи ловачки авион треће генерације, намењен за пресретање циљева у ваздуху.

„Наоружан је ракетама ваздух–ваздух, поседује радар и то је оно што га одваја од других борбених авиона који нису ловачки“, указује мајор Горан Милутиновић.

Екипа РТС-а ушла је у хангар где механичари проверавају ловце уочи полетања и отклањају евентуални квар на авиону.

„Дешава се да у неким случајевима приликом прегледа установимо квар који покушавамо у најкраћем року да отклонимо, да би могао да настави задатак. Људи су задужени по системима авион–мотор, радио-радар, електроопрема, авио-наоружање и средства објективне контроле, који доста помажу у решавању управо тих кварова“, објаснио је заставник Милорад Јокичић из техничке службе.

„Миг 29″ је понос војног ваздухопловства – како и не би био када у ваздуху постиже више од два маха, што значи да је два пута бржи од звука. Да би се управљало том летелицом, потребно је пет до десет година летачког искуства. Зато се стално тренира – таква вежба заказана је наредних дана у рејону Војводине, када ће пилоти увежбавати пресретање циљева у ваздуху.