Прочитај ми чланак

ХТЕЛИ БИ ОПЕТ у ЕУ: Британци траже нови референдум!

0

Противници изласка Велике Британије из ЕУ желе да се одржи нови референдум по том питању, наводи се у петицији објављеној на сајту Парламента Уједињеног краљевства.

eu i britanija zastava2

У овом тренутку петицију је подржало 515.811 људи, што је пет пута више од потребног броја.

На референдуму о изласку Велике Британије из ЕУ или њеном останку у ЕУ победиле су присталице „брегзита“. Напуштање ЕУ подржало је 51,9 одсто грађана.

Како преносе светски медији, за свега неколико сати прикупљено је 100.000 потписа што значи да петиција мора да буде узета у обзир у парламентарној дебати у временском периоду од најдаље годину дана, а веома брзо је број заинтересованих премашио пола милиона.

Због тога је сајт за петиције привремено био оборен.

“Портал није у функцији због великог броја истовремених корисника на једној петицији, значајно већег него у било ком другом случају“, навела је портпаролка Доњег дома парламента.

Покретач петиције Вилијем Оливер Хили је навео да је потребно увести и одредбу о неопходних 60% подршке за било какву одлуку на референдуму, да ли се радило о останку или изласку у Европску унију, као и да се изјашњавање прогласи неважећим уколико се не одазове најмање 75% Британаца.

Дебата у парламенту би могла да се догоди веома брзо, уколико премијер Дејвид Камерон буде још неко време остао на том месту, иако је најавио оставку и повлачење, вероватно у октобру