Прочитај ми чланак

ГЕЈЕВИ СВЕ ИЗНЕНАДИЛИ: Одржана парада срама у Београду!

0

Припадници ЛГБТ популације прошетали су центром Београда од Пионирског парка до Трга Републике.

Tanjug

Tanjug

Како није било ни најмањег инцидета, организатори су скуп „Понос Србије“ оценили као велики корак за Србију и демократију.

Представница Удружења Егал мајор Хелена Вуковић оценила је шетњу, „током које се није могао чути ниједан ружан глас пролазника и посматрача“, као преокрет у организацији прајд скупова, али и велики корак за права ЛГБТ популације и демократију, јер се на тај начин показује поштовање права осетљивих група.

„Изван себе сам од среће. Ово је фантастична организација којом је Београд показао своје демократско лице и да Србија иде напред. Заиста велики помак. Нема ниједног лошег повика према колони, нема борних кола, нема хеликоптера који надлећу град. Мислим и да је ово прекретница за следећи прајд“, рекла је трансродни генерал Хелена која је недавно изашла из болнице.

Мајор Хелена је рекла да се данашњм скупом тражи нулта толеранција према насиљу, али не само према ЛГБТ популацији, већ према свим мрагинализованим групама, економско оснаживање и законска регулатива за склапање геј бракова и могућност издавања докумената трансродним особама.

Данашњи скуп „Понос Србије“, који је почео минутом ћутања за жртве у геј клубу у Орланду, одржан је у знак сећања на ноћ између 27. и 28. јуна 1969. године када су се тражећи своја права први пут организовале маргинализоване групе – хомосексуалци и црнци који су трпели репресију.

Представник организатора шетње Борис Милићевић рекао је да је порука скупа да су припадници ЛГБТ поносни грађани, који и на основу Устава морају имати своја права.

Припадница ЛГБТ Анђела Чех подсетила је да се данас у свету одржавају две врсте Прајда: једна којом се слави инклузија и домет у друштву, и друга у земљама у транзицији на којима се траже правима ЛГБТ популације.

Чех је подсетила да је метафора четири зида која се стално помиње, након инцидета у Оралнду постала јако битна, јер се у граду, у земљи која је слобдна, догодио масакр управо у предвиђена и помињана четири зида.

„Орландо је наша реалност који је просто све што смо као цивилизација градили“, рекла је Чех.

Учесници параде, којих је било више од 100, имали су транспаренте, „Орландо је наша реалност“, „Воли ЛГБТ пријатеље“, „Нико није слободан док сви нисмо слободни“,