Прочитај ми чланак

ЗА СВЕ КОЈИ ИМАЈУ КРЕДИТ У ШВАЈЦАРЦИМА: Ево шта ће бити са франком после Брегзита

0

Берн - Швајцарска централна банка је интервенисала данас на девизном тржишту како би стабилизовала франак, који се сматра сигурним уточиштем за инвеститоре, након гласања Британаца за напуштање Европске уније.

svajcarci-svajcarski-franak-banke-foto-shutterstock-1440624785-727577

Берн – Швајцарска централна банка је интервенисала данас на девизном тржишту како би стабилизовала франак, који се сматра сигурним уточиштем за инвеститоре, након гласања Британаца за напуштање Европске уније.

„После гласања Уједињеног Краљевства да напусти ЕУ, швајцарски франак је био под притиском“, навела је банка у саопштењу, додајуци да је „интервенисала на девизном тржишту како би стабилизовала ситуацију и да ће и даље бити активна на тржишту“, преноси агенција Франс прес.

Будући да је исход британског референдума постао јасан, швајцарски франак је нагло ојачао у односу на европску јединствену валуту, и трговао се на нивоу од 1,06 франака за евро јутрос у 05:00 часова по Гриничу, у односу на ниво од 1,10 франака за евро само седам сати раније.

Непуна три сата касније (око 07:50), франак је донекле ослабио и тргован је на коти од 1,085 за евро.Швајцарска валута, која се традиционално сматра сигурним уточиштем, већ је бележила раст вредности након објаве различитих истраживања јавног мњења уочи јучерашњег референдума, која су наговештавала могућност победе опције „Брегзит“.

Јачи франак погађа швајцарске извознике, који су принуђени да смањују трошкове и снижавају цене како би остали конкурентни на међународном тржишту.

Швајцарска централна банка увела је негативну каматну стопу на депозите почетком прошле године, након што је нагло напустила своју трогодишњу политику држања ниског курса франка како би заштитила извоз. Швајцарска се на референдуму 1992. године изјаснила против чланства у ЕУ.