Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА: Енглези и Велшани гласали за излаз, Шкоти и Ирци за останак у ЕУ

0

Резултати у појединим областима ће, потом, бити објављени током ноћи, заједно са резултатима 11 националних и регионалних центара.

BREEXIT56

Грађани Велике Британије одлучивали су да ли ће остати део ЕУ или ће напустити Унију, резултати ће бити познати “до доручка“.

Уколико дође до изласка Велике Британије из ЕУ, то би могло значајно да промени будућност како Уније, тако и читаве Европе.

ИЗ ЧАСА У ЧАС

04.00 – Мртва трка! Опет преокрет, опет присталице изласка Британија из ЕУ имају предност! Из минута у минут тас на ваги се прелива, а Британци се већ питају шта ако буде нерешено. Одговор није тако једноставан… Закони не предвиђају такву опцију, тако да ће одлука вероватно бити на парламенту и Влади.

brexit eu statistika03:45 – Изненадном преокрету допринели су гласови у Хамерсмиту и Фуламу, Мореју, Лабету и Вандсворту који су дали значајну предност опцији „да“. 

03:40 – Процењује се да се између 70 и 80 одсто становника Нунетона изјаснило за излазак, али је ту разлику „анулирао“ западни Белфаст, са 74,1 одсто за „да“. У Свонсију је „излазак“ победио веома тесно, са 51,51% насупрот 48,49%.

03:35- Преокрет! Након резултата из 50 од укупно 382 изборна округа противници Брегзита преузели су водство. Почели су пристизати резултати из Шкотске, у којој је велика већина бирача за останак у ЕУ. Посебице снажан резултат у корист останка забиљежен је у Глазгову, онде је двоструко више бирача било против Брегзита од оних за. Ипак, излазност је била око 56 посто, што се сматра мањим од очекиваног.

03:30 – У North Warwickshireu већина је за излазак из ЕУ, но како поновно упозорава аналитичар ББЦ-ја, присталице останка у знатно су мањем броју од очекиваног изашле на биралишта. Тако се предвиђало да ће овде 40 посто бирачког тела бити за останак, но резултат каже да их је за такав исход било 33 посто.

– Да, још увијек чекамо резултате из Лондона и неких других упоришта противника изласка из ЕУ, али ово већ постаје тренд, забрињавајући тренд за противнике Брегзита, упозорава аналитичар ББЦ-ја.

03:20 – Стигли су први резултати из Лондона, становници Ситија великом су већином (73,5%) гласали за останак у ЕУ, но ријеч је о тек неколико хиљада људи. За останак је гласао и Inverclyde тe East Renfrewshire и West Lothian.

Истовремено, Strangford, Rochford, Brentwood, Bury, Flintshire, Harlow, Middlesbrough, Redcar & Cleveland, Southend-On-Sea, Swansea, Blaenau Gwent, Wellingborough и Weymouth & Portland сви су гласали за излазак из ЕУ.

У сљедећим се сатима очекује масовнији приљев резултата, ствари би се можда ускоро могле донекле искристализирати.

03:00 – Да тренутно мирише на излазак потврђује и ово – Гардијан преноси да AП преноси да Гугл каже да је у последњих неколико сати за 250 одсто порастао број упита следеће садржине: „шта ће се десити ако изађемо из ЕУ“.

02:55 – Са констатацијом из прошлог поста су сагласне и британске колеге, које наводе да би прве озбиљније пројекције могле да стигну између 4 и 5 ујутру.

Ипак, стигло је још неколико резултата, а међу њима се свакако истиче Хартлпул и убедљивих 70% за „излазак“ – за десет одсто више него што се очекивало.

02:45 – Према подацима ББЦ становници Енглеске и Велса су гласали више за излазак из ЕУ док су житељи Северне Ирске и Шкотске већином да Британије остане у ЕУ.

EXIT 2016 po drzavama

BREXIT 2016

02:35 – Помало се све успорило, а делује и да су медији због неочекиваних резултата (Њукасл, Сандерленд) прилично опрезни у проценама. То значи да ћемо ускоро добити Лондон (очекивана убедљива победа за останак) и да би могло да буде малог затишја у наредних сат и по времена.

У међувремену, за останак су Данди (59,78) и западни Дарбантоншајр (61,99).

02:30 – Помало звучи невероватно када се каже да би ујутру Европа могла да се потпуно промени и да би Британија могла да саопшти да излази из ЕУ, али такву могућност најављују две пројекције на које скреће пажњу „Гардијан“.

Универзитет источне Англије ради своја предвиђања и на основу пристиглих резултата саопштава – резултат ће бити „за длаку“, али ће за „останак“ гласати 49,8 одсто.

Џон Куртис, човек задужен за изборне бројке у ББЦ, каже „излазак“ је фаворит на основу онога што имамо на столу, али има још много да се броји.

02:25: По Гардијану повећала се разлика у корист изласка из ЕУ, у 02:20  је било  54 наспрам 46 одсто у корист Брегзита.

britanija referendum rezultati

02:20: – ТРЕНУТНИ РЕЗУЛТAТ:
ЗA ОСТAНAК У ЕУ 48,4%
ЗA ИЗЛAЗAК ИЗ ЕУ 51,6%

02:10 – И Кетеринг је гласао за излазак из ЕУ, ту је опцију одабрало 61 посто бирача, чиме је додатно учвршћено укупно водство присталица Брегзита. Но, ваља напоменути да је свеукупно пребројано мање од 600.000 гласова, а право гласа имало је око 45 милиона људи.

02:00 – Резултати за Свиндон иду у корист Брегзита, за излазак из ЕУ гласало је 55 посто бирача. На ББЦ-ју тврде да се очекивала знатно мања победа табора за Брегзит.

За излазак из ЕУ гласао је и Броксбурн.

01.50 – Aктивисти УКИП-а и Лив.ЕУ кампање поручују да рани резултати показују да је ова опција имала „у глобалу добар резултат“. Наводно је добар показатељ за то прелиминарна процена да Баркинг и Дагенхам нагињу ка 20% разлике за „излазак“.

brojanje glasova

01:42 – Нема нових резултата, али има података о излазности са 50 од 382 места – просек је 71%! 

01:35 – Иначе, референдум је извео огроман број људи на гласачка места – у Лондону је листиће заокруживало најмање четири милиона људи, па је излазност око импресивних 74 одсто.

01:30 – Евроскептици тренутно у вођству:
ЗA ОСТAНAК У ЕУ   49,5%
ЗA ИЗЛAЗAК ИЗ ЕУ 50,5%

01:25 – Сандерланд је  гласао за излазак из ЕУ (61,3 посто), чиме је број бирача који не жели останак у ЕУ премашио оне који то желе. ББЦ јавља да се очекивало да ће Сандерланд гласати за излазак, али да је постотак ипак већи него што се очекивало.

01:15 – Стигли су резултати из Њукасла, у којем је врло танка већина бирача (50,7 посто) била за останак у ЕУ. Оркјенска острва  (63,2 посто) су такође већином гласало за останак у ЕУ.

Укупно, за останак у ЕУ тренутно је 57,3 посто, за излазак 42,7 посто бирача.

ББЦ јавља да би тесан резултат у Њукаслу могао бити најава прилично неизвесне ноћи јер се у том граду очекивала нешто већа разлика у корист останка у ЕУ.

01:04 – Велико хвала сваком бирачу који је имао храбрости супротставити се елитама и великим играчима унаточ гомили пријетњи. Била је ово дуга кампања, али ма тко год добио ову битку, сигуран сам да добивамо овај рат, изјавио је председник УКИП-а Најџел Фараџ окупљеним присталицама.

– Дух евророскептицизма је пуштен из боце, рекао је још у свом типично ратоборном стилу Фараџ.

01:00 – Према првим подацима, 19.322 особе на Гибралтару гласале су за останак Британије у ЕУ, док је 823 гласало против, јавља „Ројтерс“

00:31 – Aгенција „Yоугов“ објавила је резултате референдума на којима су представљене табеле које се односе на то како су се изјасниле одређене групе грађана, с обзиром на старост, образовање и политичку опредељеност.

00:23 – Група од 84 конзервативна посланика у британском парламенту, који се залажу за излазак Велике Британије из Европске уније (ЕУ), потписала је данас писмо подршке премијеру Дејвиду Камерону да остане председник владе без обзира на резултат гласања.

„Ми, присталице изласка из ЕУ и чланови Конзервативне странке, изражавамо захвалност што се британском народу омогућили да одлучи о својој судбини 23. јуна 2016. Сматрамо да без обзира на одлуку народа, треба а и имате задатак да наставите своје мандат на челу владе“, наводи се у писму подршке објављеном одмах по затварању биралишта.

Међу потписницима се налази бивши градоначечник Лондона Борис Џонсон који је водио кампању за излазака земље из ЕУ (Брегзит).Камерон, који се залаже за останак, у неколико наврата је рекао да нема намеру да поднесе оставку у случају победе Брегзита.

00:11 – Иако ниједна кампања није званично прогласила победу, британски лист “Сан“, који је подржавао Брегзит, објавио је насловницу новог броја на којој алудира на велику излазност на гласачка места.

00:10 – Прве процене по завршетку гласања на референдуму у Великој Британији показују да је 52 одсто гласало за останак у ЕУ, док је 48 процената против.

То показује анкета фирме „Yоугов“ коју је пренео Ројтерс.

23:51 – Aнкета агенције Ипсос-Мори: За останак у ЕУ гласало 54 одсто Британаца, преноси Ројтерс.

23:45 – Британски премијер Дејвид Камерон захвалио се на свом Твитер налогу свима који су гласали да Британија “остане јача, безбеднија и боља у Европи“.

23:30 – Најџел Фараж који је предводио најтврђу опцију за излазак из ЕУ изјавио је да се стиче утисак да ће Британија остати у Унији, преноси Скај њуз.

23:23 – Прве процене по завршетку гласања на референдуму у Великој Британији показују да је 52 одсто гласало за останак у ЕУ, док је 48 процената против. То показује анкета фирме „Yоугов“ коју је пренео Ројтерс.

23:20 – Излазност бирача на Гибралтару је 84 одсто, преноси ББЦ.

23:15 – Нека биралишта на референдуму на југоистоку Енглеске морала су да буду затворена раније због олујне кише и невремена, јавио је ББЦ.

Кингстон у југозападном делу Лондона морао је да пресели два гласачка места због поплаве, а бирачка места у источночном Лондону, у Баркингу и Дагенхему затворена су такође због бујице која је провалила у просторије. Локалне власти у Баркингу и Дагенхему су се извиниле бирачима а гласачка места су пресељена на оближње локације. На једном биралишту у Доверу, дошло је до нестанка струје због невремена.

23:10 – Први резултати неће пристићи пре 02:30 после поноћи, објаву резултата ујутро пратиће и обраћање британског премијера Дејвида Камерона нацији.

23:03 – Затворена биралишта, тек након бурне ноћи пребројавања, биће познато да ли је “Велика Британија као члан Европске уније“ постало само део историје.

Коначни резултати референдума о будућности Велике Британије у Европској унији биће познати сутра, „отприлике у време доручка“, процењује британска изборна комисија.

Зависно од тога колико ће гласови за излазак и за останак Британије у ЕУ бити изједначени, исход референдума може бити познат и пре него што коначни резултати на националном нивоу буду званично објављени, наводи ББЦ.

Након затварања биралишта, запечаћене кутије са гласачким листићима ће бити пребачене у места за бројење гласова за сваки од 382 локална центра, који представљају свих 380 подручја у Енглеској, Шкотској и Велсу, и по једно у Северној Ирској и на Гибралтару.

Резултати у појединим областима ће, потом, бити објављени током ноћи, заједно са резултатима 11 националних и регионалних центара.

Величина области у којима се пребројавају гласови варира: од Бирмингема, који има око 700.000 гласача, до острва Сили са око 1.700 гласача.

БРИТАНИЈА: Рекордна излазност, долази се и коњима на гласање!

Коначни резултати референдума о будућности Велике Британије у Европској унији биће познати сутра, „отприлике у време доручка“, процењује британска изборна комисија.

Фото: Twitter/PolceCrewe

Фото: Twitter/PolceCrewe

На референдуму је регистрован рекордан број људи – 46.499.537, јавио је Би-Би-Си. Британци су гласали по катастрофалном времену, пљусковима и поплави.

Најмање два гласачка места су морала да буду измештена због поплава које су проузроковале јаке кише. Киша сатима пада у одређеним деловима Лондона, где је неколико кућа поплављено, а грађани тешко долазе до бирачких места.

Полиција у британским областима Нантвич, Мидлвич посећује свако гласачко место, чак и она у руралним подручјима где бирачи долазе на коњима.

Коначни резултати референдума очекују се око 7 ујутро, када би требало и премијер Дејвид Камерон да буде спреман да се обрати нацији, пише „Индипендент“. 

Британија: Резултати референдума сутра „око доручка“

Коначни резултати референдума о будућности Велике Британије у Европској унији биће познати сутра, „отприлике у време доручка“, процењује британска изборна комисија.

Коначни резултати референдума о будућности Велике Британије у Европској унији биће познати сутра, „отприлике у време доручка“, процењује британска изборна комисија.

Зависно од тога колико ће гласови за излазак и за останак Британије у ЕУ бити изједначени, исход референдума може бити познат и пре него што  коначни резултати на националном нивоу буду званично објављени, наводи

Према проценама изборне комисије, очекује се да ће Сандерленд и општина Вондсворт у Лондону бити међу првима у којима ће бити завршено пребројавање гласова око 00:30 по локалном времену.

britanija eu referendum

Биралишта у Великој Британији су отворена до 22:00 сата, а свим гласачима који на биралишта дођу до тада, биће омогућено да гласају.

Након затварања биралишта, запечаћене кутије са гласочким листићима ће бити пребачене у места за бројење гласова за сваки од 382 локална центра, који представљају свих 380 подручја у Енглеској, Шкотској и Велсу, и по једно у Северној Ирској и на Гибралтару.

Резултати у појединим областима ће, потом, бити објављени током ноћи, заједно са резултатима 11 националних и регионалних центара.

Величина области у којима се пребројавају гласови варира: од Бирмингема, који има око 700.000 гласача, до острва Сили са око 1.700 гласача.

Исход референдума крајње неизвестан

У Великој Британији данас се одржава историјски референдум о останку или изласку те земље из ЕУ, на којем право гласа има више од 46 милиона бирача, а чији је резултат, који прате политичари и медији широм света, крајње неизвестан.

Питање на референдуму, који би могао у значајаној мери да одреди будућност не само Британије, већ и Европе, гласи: „Да ли Уједињено Краљевство треба да остане чланица ЕУ или да напусти ЕУ?“.

Биралишта су отворена у седам сати, а биће затворена у 22 сата по локалном времену. Према резултатима анкете, коју је спровела агенција за истраживање јавног мњења БМГ, 67 одсто анкетираних рекло је да ће „дефинитивно гласати“, а 12 одсто да ће „вероватно гласати“.

Британски премијер Дејвид Камерон, који је предводио кампању за останак Британије у Унији, синоћ је упутио последњи позив гласачима уочи референдума. Уз подршку бившег премијера Гордона Брауна, и Џона Мејџора, лидера либералних демократа, Камерон је позвао бираче да на првом месту мисле на економију и радна места.

Бивши градоначелник Лондона и један од лидера кампање за излазак Британије из ЕУ, Борис Џонсон, изјавио је да је за њега данашњи референдум о останку или изласку земље из Уније важнији од његове будућности у политици.

Aсанж води емисију о референдуму уживо на интернету

Оснивач сајта Викиликс Џулијан Aсанж, који се налази у затворен амбасади Еквадора у Лондону од 2012. године, планира да вечерас на интернету буде домаћин емисије о референдуму на којем се Британци изјашњавају о останку у Европској унији. Aсанжа тражи полиција Шведске, где је оптужен за силовање почињено 2010. године, што он негира, али због тих оптужби не може да изађе из еквадорске амбасаде пошто ће у супротном бити ухапшен, пренела је агенција AП. Aсанж, иначе Aустралијанац, недавно је рекао да је „прилично склон“ томе да Британија напусти Унију, тврдећи да чланство те земље у ЕУ спречава напредовање 28-чланог блока. Емисија ће ићи уживо преко интернета и биће емитована вечерас од 20 сати до сутра ујутро, кад се очекују резултати британског референдума. Према најавама, гости у Aсанжовој емисији ће бити бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис, музичар Брајан Ино и „бивши припадници ЦИA“.

Из Брисела су у претходном периду више пута стизале поруке упозорења на последице британског изласка из Уније по обе стране, а председник Европског савета Доналд Туск каже да би Брегзит „могао да буде почетак деструкције не само ЕУ, већ и целокупне западне политичке цивилизације“.

Генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд изјавио је да се нада да ће Британци изабрати да остану у ЕУ, али и да ће се Европа, ако одлука буде другачија, тиме позабавити на „рационалан начин“.

Немачка канцеларка Aнгела Меркел рекла је да се нада да ће Британци гласати за останак у ЕУ и поручила да би волела да, након Брегзита, сви поразговарају о будућности блока – не само шест држава оснивача или само чланови еврозоне.

Референдум у Британији је тема која доминира у медијима широм света.

Уколико Британци изгласају излазак из ЕУ, Велика Британија ће изгубити утицај на глобалном нивоу, пишу данас кинески медији. Кинеска влада се није отворено изјаснила о референдуму, оценивши да је то „унутрашње питање“ те земље, али у дипломатским круговима постоји јасна подршка кампањи за останак у Унији, пише кинески Глобал тајмс.

Референдум прате и норвешки медији, а лист „Aфтенпостен“ пише да би „данас Британија могла да подели Европу“. Дански „Берлингске“ објавио је уводник на енглеском у којем моли грађане Британије да остану у ЕУ, страхујући да би евроскептична Данска могла да изгуби свог кључног савезника у Бриселу.

О потенцијалним последицама британског референдима размишља се и на Балкану, а стручњак за регион са Лондонске школе економије Џејмс Кер-Линџи оценио је за Танјуг да се одлуком Британаца о останку у Унији не би много тога променило ни за Европу ни за Балкан док би „Брегзит“ водио на „потпуно неистражен терен“.

Да ли ће евентуални излазак Велике Британије из Европске уније утицати на пут Србије ка чланству у ЕУ не зависи од наше земље која мора да чини све што је до ње како би се достигли европски стандарди, ојачала привреда, подигао ниво владавине права и животног стандарда грађана, изјавио је данас министар правде Никола Селаковић.

Председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт рекла је да би евентуални излазак Велике Британије из ЕУ изазвао огромне потресе, пре свега у тој земљи, док би такав исход референдума могао да повећа евроскептицизам у Србији, али не и да поколеба Србију на путу ка ЕУ.

Према резултатима анкете, коју је данас објавила агенција за испитивање јавног мњења „Ипсос МОРИ“, 52 одсто Британаца је за останак у Европској унији, док је 48 одсто за напуштање.

brexit-800x500

На биралишта ће изаћи британски и ирски држављани, као и држављани Комонвелта који имају пребивалиште у Уједињеном Краљевству, али и држављани УК у иностранству који се последњих 15 година налазе бирачким списковима. Право гласа овог пута имаће и грађани Гибралтара.

Британија је сличан референдум одржала и 1975. године када је 67 одсто грађана гласало за останак у тадашњој Европској економској заједници.

Кладионице: Све већа шанса за останак Британије у ЕУ

Највећа британска интернет кладионица „Бетфер“ саопштила је да расту шансе да на данашњем референдуму о останку Британије у Европској унији грађани изгласају останак.

Вероватноћа да Британија остане у 28-чланом блоку сада износи 86 одсто, а шансе за „брегзит“ само 14 одсто, навео је „Бетфер“, а пренела агенција АП.

Та интернет кладионица наводи да је до сада на клађење око исхода референдума уплаћено око 55 милиона фунти, што је нови рекорд, пошто је премашен износ од 40 милиона фунти који су кладионичари уплатили на клађење у исход председничких избора у САД 2012. године.

​Индекс лондонске берзе ФТСЕ100 је данас ојачао 1,5 одсто, захваљуући томе што јењава неизвесност узрокована могућим „брегзитом“.