Прочитај ми чланак

СРПСКИ ВОЈНИЦИ против гусара у Африци

0

Наша војска упутила тим за заштиту бродова светског програма за храну. Специјална бригада из Панчева ангажована против афричких пирата.

9

Тим Специјалне бригаде Војске Србије отпутовао је у Џибути, где ће преузети дужност заштите брода Светског програма за храну у приобаљу Сомалије. Група од 12 српских војника следећа четири месеца штитиће морски транспорт од пљачкаша и пирата у Аденском заливу.

Српски специјалаци који су се упутили ка Индијском океану четврта су по реду екипа ВС која учествује у Поморским снагама Европске уније у Сомалији, што је операција познатија под називом „Аталанта“. До сада су, осим аутономних тимова, у овој мисији ангажовани и штабни официри и подофицири у Оперативној команди у Нортвуду код Лондона, као и у Команди снага на командном броду у Индијском океану.

Задатак овог тима биће заштита брода током пловидбе, али и „на сидру“ – током лучког утовара и истовара. Специјалци ће се готово даноноћно смењивати на палуби, непрекидно осматрајући пучину и пловила у близини брода који им буде поверен. Дежурство је организовано тако што је вођа посаде на положају за радаром у командном мосту, а остали за митраљезима монтираним дуж палуба. У посебно ризичним ситуацијама, попут пристајања у афричким лукама, цео тим је у пуној приправности.

Припадници Специјалне бригаде из Панчева који ће се супротставити афричким пиратима део су од око 650 српских војника и офирицра који ће током ове године учествовати у мултинационалним операцијама Уједињених нација и ЕУ. Војска Србије у укупно 11 мисија тренутно има више од 300 људи. Током 2015. и почетком ове године за одлазак на задатке у свет обучено је више од 700 официра и војника.

– То је тренутни оптималан број снага које можемо да упутимо у међународне операције у иностранство – кажу у ВС. – У плану је да убудуће на задатке бриге о миру упућујемо и инжињеријску чету, али и да наши тимови под заставама УН добију и ваздухопловну логистику. То би њихово ангажовање подигло на виши ниво, а истовремено и смањило трошкове.

0

Кроз међународне операције у свету за последњих десетак година, откако наши војници учествују као плави шлемови, прошло је више од 1.500 војника, подофицира и војника. Операције под заставом УН, међутим, прилика су за стицање искуства људства, али и добру зараду. Висина плате мировњака зависи од чина и дужности у мисији на коју одлази, али и коефицијента, који се одређује према природним условима, клими и ризику у земљи операције. Примера ради, официр чина капетана у мисији у афричкој земљи, попут Централноафричке Републике, месечно зарађује и до 3.500 долара.

ТРОШКОВИ

План употребе Војске Србије у међународним мировним операцијама 2016. предвиђа трошкове од девет милиона евра. Ангажовање у свету делом финансира и УН, мада већина пада на терет буџета Србије. Издвајања за „плаве шлемове“ прате број војника који се шаљу у свет. Брига о светском миру 2014. коштала је 7,6, а прошле године осам милиона евра.