Прочитај ми чланак

ЧУДО НА ВЛАСИНСКОМ ЈЕЗЕРУ: Овај феномен појавио се после 20 година!

0

Власина - На Власинском језеру највеће тресетно плутајуће острво Моби Дик „допловило“ је ових дана на свега пет-шест метара од обале.

2

Власина – На Власинском језеру највеће тресетно плутајуће острво Моби Дик „допловило“ је ових дана на свега пет-шест метара од обале.

Према речима Новице Станковића, шефа Чуварске службе Предела изузетних одлика (ПИО) Власина овако нешто виђено је последњи пут пре 20 година, а последица је подизања нивоа воде и кретања ваздушних и водених струја. Он очекује да ће доћи до померања и мањих плутајућих острва.

3

– Острво ће остати уз обалу док га не покрену јачи ветрови.Тај део обале језера ових дана, због посебног осећаја, опседају бројни посетиоци Власине и фотографишу острво и његову бујну вегетацију. Ради се о несвакидашњој појави– каже Станковић.

Биљана Николић,директорка Туристичке организације у Сурдулици каже да Власинско језеро има тридесетак мањих плутајућих острва, која су, од настанка ове вештачке акумулације 1948. године, јединствен природни феномен, а да је Моби Дик, са око два хектара површине, највеће међу њима.

4

– Плутајућа острва су најатрактивнија туристима који су сада и у прилици да дођу до њих. На тим тресетним површинама, које су се после пуњења језера, пре 50 година одвојиле са дна и испловиле на површину, данас расту посебне биљне врсте, међу којима су најпознатије брезе и врбе и живе несвакидашњи примерци птица, гмизаваца и инсеката. Из тог разлога на свим острвима строго је забрањен боравак људима осим у истраживачке сврхе –појашњава Николићева.

5

Према њеним речима та плутајућа тресетна острва, као изузетно ретки природни феномени у свету, била су један од кључних елемената због којих је Власинска висораван проглашена Пределом изизетних одлика.

Власинско језеро, поред плутајућих острва дебљине до једног метра, има и два“ стандардна“ острва, Страторију и Дуги дел.

(Т. Стаменковић, Фото: Дирекција Сурдулица)