Прочитај ми чланак

„БРИТАНИЈА ОСТАЛА БЕЗ УТИЦАЈА на Балкану“

0

Лондон - Резултат референдума и излазак Британије из ЕУ уништиће утицај Британије на Балкану, наводи британски аналитичари и стручњак за Балкан Џејмс Кер Линдзи.

1

Лондон – Резултат референдума и излазак Британије из ЕУ уништиће утицај Британије на Балкану, наводи британски аналитичари и стручњак за Балкан Џејмс Кер Линдзи.

Осим тога, он је навео да ће Британија сада „очигледно“ изгубити сваки утицај на проширење Европске уније.

Такође, навео је и да ће Шкотска након свега „веома вероватно“ постати 194. чланица УН.

Кер Линдзи је заступао став да Британија треба да остане у ЕУ и након објављивања резултата написао је на Твитеру да „нема речи које могу да опишу бес, бригу, разочарање и страх“ због вести“.

Он је на дан референдума у интервјуу за Б92.нет рекао да би излазак Британије из ЕУ углавном био лош за Србију и Балкан.

Како каже, могло би се лако догодити да ЕУ одлучи да покуша да ојача интеграцију међу државама чланицама, а то би улазак у ЕУ и добијање пуноправног чланства учинило још тежим.

„Према томе, уколико буде постојала могућност за споразум, ЕУ може Британији понудити неки нови, периферни, вид получланства. То би за земље које желе да уђу у ЕУ могло да представља фазу интеграције која нуди одређене добробити, а која се може користити док земља није спремна да крене даље“, наводи Кер Линдзи.

Грађани Велике Британије на референдуму су донели одлуку да напусте Европску унију. Коначни резултати: За излазак 51,89%, за останак 48,11%.

ББЦ и Скај њуз су већ око пет изјутра прогласили победу опције која се залагала за то да Лондон напусти друштво европских народа.

На референдум је изашло нешто мање од 72 одсто Британаца, за излазак се изјаснило преко 15.000.000, док је своју будућност у ЕУ видело милион мање.

Тас на референдумској ваги се током ноћи неколико пута померао на различите стране, у једном моменту је чак било потпуно изједначено, па су се Британци питали шта ће се десити ако на крају заиста буде нерешено.

Ставу “неверице” допринео је и лидер Партије за независно Уједињено Краљевство Најџел Фараж, који је по затварању биралишта рекао да постоје јасне назнаке да ће опција за останак у Европској унији однети победу.

Неколико сати касније се поново огласио, прогласивши 23. јун за Дан независности Велике Британије, речима да је ово победа обичног народа.

Убрзо је изјаву дала и лидерка шкотске СНП Никола Старџон, која је истакла да је Шкотска рекла своје (62% за останак у ЕУ), што даље имплицира да овај референдум неће бити последњи. Напротив, треба очекивати понављање иницијативе за независност Шкотске.