Прочитај ми чланак

АНТИЋ АНАЛИЗИРА ЕП У ФУДБАЛУ: О Шпанцима, Хрватима, Французима…

0

Селектор Шпанаца дао нове улоге Пикеу и Рамосу, те одлично наоштрио шпиц Мората-Нолито, што наговештава одбрану круне. Димитри Паје мора да игра на крилу. Немци и Италијани побеђују, али не доминирају. Хрвати добро укомпонован тим са везистом Реала као првом виолином.

y

ОЧЕКУЈЕ ШПАНЦЕ У ФИНАЛУ ЕВРОПСКОГ ШАМПИОНАТА: Радомир Антић ФОТО: Тањуг/АП

 

Селектор Шпанаца дао нове улоге Пикеу и Рамосу, те одлично наоштрио шпиц Мората-Нолито, што наговештава одбрану круне. Димитри Паје мора да игра на крилу. Немци и Италијани побеђују, али не доминирају. Хрвати добро укомпонован тим са везистом Реала као првом виолином.

Ако сте у Марбељи или Мадриду ових дана, не идите без шешира. Не због врелог шпанског сунца него због Радомира Антића. Бивши српски селектор и тренер Атлетика, Реала и Барселоне заслужио је дубоки наклон. Кад упоредимо виђено у првој половини Европског шампионата у Француској са оним што је овај стручњак рекао у најави првенства, онда човеку прво што падне на памет јесте да је Антић још пре 10. јуна негде одгледао Евро 2016. Скидамо шешир, Радомире!

Кренимо од Шпаније. Антић је навукао сумње многих, а бес неких, кад је рекао да је “фурија” главни фаворит за титулу, већи чак и од домаћина Француске и светског шампиона Немачке. Говорили су како је Шпанија прочитана књига и да је одзвонило игри “тика така”. Сигурне победе над Чешком 1:0 и Републиком Ирском 3:0 дошле су као демантиј лаичких процена.

– Победе увек доносе сигурност тиму. Ипак, оно што бих ја истакао у првим мечевима Шпаније јесте игра. Многи су говорили како је превазиђена, али селектор Дел Боске је припремио низ нових тактичких решења па сада сви говоре о “црвеној фурији” као озбиљном. кандидату за титулу- каже Антић за Експрес.нет

x

ОБЕЛЕЖИЛИ ПРВИ КРУГ У ФРАНЦУСКОЈ: Пике и Мората (Шпанија)

 

Висенте казнио Кошту, добио Морату

Дел Боске се повлачи након шампионата. У томе су неки “препознали” главну слабост шпанске селекције.

– Висенте хоће да оде као победник. Жели да одбрани титулу са шампионата у Пољској и Украјини од пре четири године кад је у финалу самлевена Италија (4:0). Шпанија данас игра онако како треба да игра шампион. Окренута је више себи, него противнику. Настоји да наметне и држи свој ритам. У прва два меча имали су посед већи од 63 одсто. Значи, успели су у намери.

Знимљиве су улоге централних дефанзиваца, Рамоса и Пикеа. Често их нема на радном месту, пуно времена проведу на половини ривала, граде игру, убацују се пред гол. Пике је погодио против Ћешке. Утисак је да својом кретњом збуњују ривале.

– Шпанци имају ауторитет на терену. Унапредили су игру, подигли јој квалитет и вредност. Тачно се зна ко, шта, како и кад треба да уради. Нема ту ни говора о некаквом празном ходу или залетању. Све то добро функционише.

c

СТРАТЕГ ЗА ТИТУЛЕ: Висенте дел Боске ФОТО: Тањуг/АП

 

Велике полемике пред шампионат изазвало је изостављање Дијега Коште. Очито, Дел Боске није желео темпирану бомбу у екипи па није повео у Француску често пренервозног нападача Челсија.

– И погодио је, заправо, повукао прави потез. О Коштиним вредностима илузорно је говорити, али дечко има неки психолошки проблем. И како то обично бива, док једном не смркне, другом не сване. Алваро Мората је од навијача запажен и упамћен као двоструки стрелац против Ирске. Тренери у његовој игриморају да виде нешто више.

Нападач Јувентуса својим дијагоналним кретњама одвлачи пажњу дефанзиваца ривала и отвара простор за убацивање својих везиста, центархалфова као и Нолита. Све то делује јако уиграно, синхронизовано и ефикасно. Одлично се Мората надопуњује са Нолитом из Селте. Већ сад су тандем који ће задати доста проблема противницима, наравно на таласу добре и инспиративне игре целог шпанског тима.

Шпанија је дакле сад још већи фаворит за пехар него пре шампионата.

– Понављам, Дел Боске не само да је сачувао матрицу игре којом је стигао до светских и европских титула, него ју је унапредио. Ипак, до сада је ово био лигашки систем на шампионату, где је могла да се исправи уочена грешка, али од осмине финала креће нокаут фаза. Један лош дан, на патосу си и идеш кући. Тада ће се мењати тактички концепти. Верујем да ће Шпанци дуго остати на стази која води до завршнице шампионата.

“Галски петлови” се муче, извлачи их Паје

У финалу би требало да сусретну са Французима, бар тако кажу прогнозе?

– Видећемо. Још нема течности у игри Француза. Мучили су се на премијери са Румунијом, против Албаније су у 89. минуту имали 0:0, са Швајцарцима су одиграли без голова. За њих је битно да су пребродили тај први притисак који је на леђима домаћина шампионата.

Димитри Паје је изненађење, не само због голова Румунима и Албанцима. Он и Ипогађа и асистира. А веровало се да ће Жињак имати већу минутажу.

– Јесте…Није ми јасно откуд та дилема код Дешана које је право место за тог играча Вест Хема у селекцији “триколора”. Указивали су на то Кантона и Бензема. Видело се да Паје није толико опасан кад је у средини. Он је дриблер, фантастичан један на један, има одличан шут. Најопаснији је кад уђе са стране па шутира на гол или центрира. Очекујем да га Дешан остави на тој позицији, јер више времена за експериментисање нема.

Немачкој фали Клосе, Геце није успунио очекивања

Трећи фаворит је Немачка?

– Остали смо хладни после првих мечева “панцера”. Више смо очекивали. Има игре али нема доминације, поготово не онакве каква је била у Бразилу 2014. Игри Немаца много недостаје Клосе. Види се да у тај простор, где је он био доминантан, настоје да се убаце Дракслер и Геце, али то не функционише како је Лев замислио. Питање је да ли ће и профункционисати. Можда се Лев окрене неким другим нападачким решењима.

Слично актуелним светским шампионима, Италија скупља бодове, али не блиста?

v

ЧЕКАЈУ ГРЕШКЕ РИВАЛА: “Азури” славе гол против Белгије (АП Пхото/Лаурент Циприани)

 

– Они су пре доласка у Француску са себе скинули одговорност. Ако нешто урадимо, добро и јесте, у противном ником ништа. Играју, народски речено, на чекалицу, Извуку мало противника па контраудар. Тако су победили и Белгију и Шведску. У даљем току првенства ипак ће се “азури” сусрести са стрпљивијим противницима, па ће се тада видети колико им недостаје ауторитет на терену. Не верујем да препуштањем лопте противнику да освајају Француску.

Белгијанци хоће игру и траже лопту

Изненадили су “азури” јаке Белгијанце.

– Белгија по мени остаје један од фаворита из сенке. Нису у првом мечу показали очекивану креацију у нападу. Драго ми је што су се вратили против Ирске. Перфектном транзицијом сломили су отпор Ираца и дошли до победе која ће им сигурно дати крила. Код Белгије квалитет није споран. Де Брујне, Азар, Мертенс, Куртоа, Наинголан, Витсел, Лукаку, Бентеке, Караско, Ориђи… Очекујем да у наставку шампионата покажу како су посложили све коцкице игре. Не кријем, “ђаволи” су ми драги. Хоће лопту, траже је, воле лопту.

Маестро Модрић, Ракитић отвара простор Срни

Неки виде и Пољаке у самој завршници шампионата.

– То је екипа са јаком кохезијом у свим линијама тима, одговорност у игри велика. Тврда екипа. И имају, што је мени посебно драго, јако изражен национални мотив. Делују као тим који може и зна шта хоће. Биће их занимљиво видети у другој фази шампионата.

Хрватска се “вратила” из другог круга. Након 2:0 дозволили су Чесима да изједначе.

– Треба прво рећи да је Хрватска добро укомпонована селекција. Лука Модрић је прва виолина тима. Перишић на средини терена одради јако велики посао, о шпицу Манџукићу је илузорно говорити, јер је доказана вредност. Хрвати су у прва два меча упутили 18 удараца на гол, што потврђује нападачку оријентацију. У очи упада уиграна офанзивна комбинација у којој Ракитић уласком у средину ослобађа простор Срни, који је по броју центаршутева с крила одмах иза Француза Пајеа.

Много сте комплимената изнели на рачун ”ватених”, а они скоро угасише против Чеха.

– Остали су без Модрића, а деконцентрисао их је и инцидент који су направили њихови навијачи. Изласком Модрића као да је нестала игра. Ако желиш нешто да урадиш на терену, онда под један мораш имати лопту. Хрвати су на њу заборавили, а могли су пас игром привести меч са Чешком крају, што би им омогућило да мирније сачекају последње коло у групи и нешто још испробају . Повреда Модрића и све то што се дешава са навијачима доноси велики изазов за Хрватску. Али, не само за њу. Има још много утакмица, биће доста лепих потеза, атрактивних голова, тактичких решења. Уживајмо, имамо у чему- рекао је Радомир Антић у разговору за Експрес.нет.

ЕУРО 2016. ЈЕ ПРАЗНИК ФУДБАЛА, А ГДЕ СМО МИ?

Док Европа путује, нама остаје улога посматрача. Ово је треће велико такмичење на коме не учествује репрезентација Србије.

b

Фото: Експрес

– Огромна штета. Много већа него што се може видети кад се саберу паре које бисмо добили од ФИФА и УЕФА као учесници шампионата. Кад видите у Француској те улице и трибине са навијачима у дресовима националних селекција, па навијање, па та песма, енергија….

То је празник, фестивал фудбала. А где смо ми? Код нас је, нажалост, постало нормално да Партизан и Црвена звезда, због испада навијача, неколико утакмица сваке сезоне одиграју пред празним трбинама, на закључаним стадионима. Ето, где смо ми а где је остали фудбалски свет- каже Антић.