Прочитај ми чланак

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА СРБИЈУ: Температура ће за два дана доживети СКOK

0

За само два дана у Србији ће скочити температура за више од 15 степени Целзијуса и од четвртка можемо очекивати право тропско лето са 40 степени.

Рас фото - Горан Срданов

Рас фото – Горан Срданов

Због тога је Републички хидрометеоролошки завод у понедељак издао наранџасти метеоаларм, што значи да стручњаци сматрају да ће временске прилике бити опасне. Услед јаког јужног и југозападног струјања доћи ће до прилива изузетно топлог ваздуха са севера Африке, па ће у четвртак у целој земљи бити око 35 степени Целзијуса.

– У ноћи између четвртка и петка целој Србији предстоји права тропска ноћ, када ће температура ваздуха остати иста као по дану или ће бити виша од 20 степени. Прилив свежијег ваздуха у петак ће бити забележен само у Војводини, па ће температура бити за два до три степена мања, између 32 и 35 степени. У остатку земље остаће изузетно топло са температуром до 40 степени – објашњава Слободан Совиљ, метеоролог у РХМЗ.

Он каже да ће се топли талас задржати до уторка, када предстоји постепено освежење. Сваким даном имаћемо за два до три степена мању температуру, па ће до краја те недеље температура опет бити до 30 степени.

– На почетку недеље имали смо око 21 степен, а крајем недеље температуре бити и до 40 степени. То је више од 15 степени разлике, што је неуобичајено – истиче Совиљ.

Владимир Ђурђевић, професор на Метеоролошком факултету, каже да су драстичне промене времена карактеристика свих земаља у региону.

– Живимо у времену када се мења клима, тако да можемо очекивати да ће се тако нешто дешавати и у будућности – каже Ђурђевић.