Прочитај ми чланак

СТАЉИН СА СНИМЦИМА ХИТЛЕРОВЕ АТОМСКЕ БОМБЕ спречио Амере да СССР приреде Хирошиму

0

Један од совјетских агената Немаца преко радија послао шифровану поруку из Беча, негде у фебруару 1945. године, да се Хитлерова команда припрема за активирање бомбе невероватне снаге, базиране, како је он написао, на „цепању атома“.

1105509419_0Како се убрзо испоставило, немачка атомска бомба је заиста активирана у марту 1945. године у Тирингији, а пре тога на острву Риген. Али Хитлер, на срећу, није успео да искористи нуклеарно оружје. За то више није имао ни времена, ни средстава

Својеврсна апотеоза свега био је Стаљинов „велики блеф“. У јулу 1949. године у Москву је допутовала кинеска партијско-државна делегација не челу са Лиу Шао Цијем. Стаљин јој је приказао заплењени немачки филм, представљајући га као снимак експлозије совјетске атомске бомбе, која је, као што се зна, направљена осетно касније, у августу 1949. године

За учешће у рату и за пратећу службу у војсци био сам награђен Орденом Отаџбинског рата и Црвеном звездом, са још 18 медаља, укључујући и ону За борбене заслуге, а и медаљом Чехословачке Социјалистичке Републике „За учешће у словачком народном устанку“.

Од почетка 1943. до 1945. године учествовао сам у Великом Отаџбинском рату као официр обавештајног одељења штаба 4. Украјинског фронта. Одељењем је је руководио генерал-мајор Грјазнов, велики познавалац свог посла, који је уживао велики углед међу потчињенима. Под његовом командом сам прошао борбени пут од Ростова до Прага и завршио рат у звању поручника. Мој „опис посла“ је био: снабдевање команде информацијама о непријатељу. Добијали смо их на различите начине, а најчешће од ратних заробљеника и из заплењених немачких докумената.

s

Било је много немачких ратних заробљеника, спремних да раде и боре се заједно са Црвеном армијом против Хитлеровог режима за демократску Немачку. Од њих смо направили много тајних агената. Они су пребацивани у позадину немачке војске са лажним документима и веродостојним наредбама које смо ми припремили.

Када је код Никопоља, крајем 1943. године, била опкољена немачка армијска група генерала Холидта, ми смо му преко нашег немачког „фелдегера“ послали поруку од команданта фронта Ф.И. Толбухина са предлогом да се преда. Порука је била уручена на пријемном пункту фелдегерске службе немачке војске, а наш „фелдегер“ се безбедно вратио код нас. Међутим, генерал Холидт се ипак није предао и успео је да извуче своје трупе из обруча.

Сећам се, како нам је један од наших немачких агената преко радија послао шифровану поруку из Беча, негде у фебруару 1945. године, да се Хитлерова команда припрема за активирање бомбе невероватне снаге, базиране, како је он написао, на „цепању атома“.

Како се убрзо испоставило, немачка атомска бомба је заиста активирана у марту 1945. године у Тирингији, а пре тога на острву Риген. Али Хитлер, на срећу, није успео да искористи нуклеарно оружје. За то више није имао ни времена, ни средстава.

Fat_man

Главна обавештајна управа Генералштаба (ГРУ) Црвене армије преко својих агената је подробно била информисана о стању немачких атомских истраживања. Чак јој је било познато функцинисање немачке атомске бомбе.

Начелник ГРУ, генерал Иљичев, обавестио је о томе совјетско руководство.

То је био невероватан успех наше обавештајне службе! На нивоу фронтовске службе, ми, наравно, нисмо могли знати ништа о томе.

У завршној фази рата, наше специјалне снаге заробиле су не само савршено тајну документацију о немачким атомским истраживањима, већ и тајни снимак експлозије немачке атомске бомбе.

Својеврсна апотеоза ове приче је био Стаљинов „велики блеф“.

У јулу 1949. године у Москву је допутавала кинеска партијско-државна делегација не челу са Лиу Шао Цијем. Стаљин јој је приказао заплењени немачки филм, представљајући га као снимак експлозије совјетске атомске бомбе, која је, као што се зна, направљена осетно касније, у августу 1949. године.

Веома интересантан детаљ који говори о Стаљиновој личности…