Прочитај ми чланак

ЈАПАН: Маринци САД опет дивљају на острву Окинави

0

Три одвојена скандала везаних за америчке војнике у контроверзној бази морнарице САД у Јапану на Окинави коначно су резултирали свеопштом забраном алкохола за свих 18.600 морнара.

575561a9c361884e448b459e

© Mike Blake / Reuters

Два случаја укључују убиства и силовања две младе јапанске жене, трећи инцидент је повезан са вожњом у алкохолисаном стању. Маринац САД је возио са шест пута већом количином алкохола у крви од дозвољене па је ударио два аутомобила у супротној траци. 

У Јапану је тренутно присутан бес, на националном нивоу због онога што се дешава на Окинави, а да не помињемо раније противљење америчком присуству на острву.

Последњи инцидент догодио се док је трајао период од 30 дана жалости због раније жртве, која је убијена. 

Од понедељка, свим америчким морнарима у Јапану је забрањено конзумирање алкохола. Наметнута су озбиљна ограничења кретања – војници сада могу само до продавнице, теретане и бензинске пумпе, наводи „Japan Times“.

„Ми смо препознали проблем и радимо све што можемо како би се осигурало да сваки од наших морнара разуме колико је важно наше понашање према савезницима и према народу Јапана,“ рекао је Роналд Фландерс, портпарол поморских снага у Јапану, наводи се у саопштењу.

Тренутно сви морнари су ограничени на своје базе, осим оних стационираних у урбаним местима. Овим другима је дозвољено да путују на и са посла. Али све остало је забрањено.

Морнарица ће имати нову специјализовану обуку за своје војнике, а забрана ће остати на снази до тада, рекао је Фландер.

„Забрана алкохола ће остати на снази све док командант 7. флоте и командант поморских снага у Јапану утврде да су сви запослени у потпуности прихватили своју одговорност да буду амерички амбасадор у сваком тренутку.“

575573b1c46188c60b8b45b5

ЛАВРОВ УПУТИО ЈАСНУ поруку САД: Русија не даје Алеп

Забрана се односи само на војно особље, а не на њихове породице или цивилно особље.

Цивил је осумњичени за једнан од два недавна случаја, за убиство 20-годишње Рине Шимабукуро. Априлски случајеви силовања и убиства распирили су љутњу због америчког присуства на Окинави. Али проблем није нов. Године 1995.године ученицу су силовали три америчка војна лица, што је изазвало бурне демонстрације против база.

Према „Washington Post -у“, делегација америчког Конгреса је требало да посети Окинаву прошле недеље, али састанци су отказани, јер локални политичари нису желели да буду виђени са Американцима.

Јапански министар одбране генерал Накатани назвао је најновији инцидент Мејиа („изузетно жаљење“), и написао је Бироу одбране Окинаве упутств да поднесе формалну жалбу морнарици.

Примедбе министра одбране Јапана долазе само дан након што се његов колега из САД, секретар за одбрану Еш Картер, сложио са њим да ће бити потребно да се у наредном периоду спречи понављање случајева силовања и убиства од стране америчког особља.

Влада у Окинави појачава кораке како би Американце отерала са острва. Гувернер Такеши Онага ће се борити против централне владе како би уклонио маринце из базе Футенма.

за Србин.инфо превео Илија Вуксановић