Прочитај ми чланак

Милорад Пуповац: Хрватска се вратила у деведесете на антирспску кампању

0

БЕОГРАД - Хрватска се вратила у деведесете године прошлог века и обновила искључиви национализам, нетолеранцију и антимањинску, посебно антисрпску кампању, а све се нагло погоршало после уласка Хрватске у Европску унију, рекао је данас председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.

pupovac

Он је у интервјуу београдскјим Вечерњим новостима навео да Хрватска има тенденцију рехабилитације и четрдесетих година 20. века.

„Нова влада, која сада више де факто и не постоји, потпуно је искључила Србе и друге мањине из свог програма, а укључила екстремно десне и екстремно конзервативне групације“, истакао је Пуповац, који је дугогодишњи посланик у Хрватском сабору.

Каже и да се у Бриселу, као и на другим местима, када је реч о политици, посебно српској, не може наићи на разумевање из првог пута.

„Осим тога, Европа има и своје велике проблеме. Треба само бити истрајан и пронаћи адекватан начин комуникације“, указује Пуповац.

Он сматра охрабрујућим грађански отпор који је, како каже, све јачи у Хрватској и на којем слаби тај талас десног екстремизма и историјског ревизионизма.

„Пресудно је да томе допринесе и ХДЗ, али и представници Католичке цркве“, истакао је председник Српског народног вијећа.

Према његовим речима, све је већи број интелектуалаца који се одупиру десном екстремизму и историјском ревизионизму, отвореном клерикалном и националном тоталитаризму.

„После година када су људи узвикивали ‘За дом спремни!’, сада на улицу излазе они који узвикују ‘Неће проћи. Но пасаран!’, примећује он.

Пуповац закључује да су ванредни парламентарни избори све изгледнији излаз из политичког хаоса и нестабилности у које је Хрватска ушла у последњих неколико месеци.