Прочитај ми чланак

ЗВАНИЧНО: Хрватска доставила писану сагласност за Поглавље 23

0

БЕОГРАД - Хрватска је доставила писану сагласност за отварање Поглавља 23!

Evropski-parlament-Srbija-Hrvatska-620x350Према незваничним изворима, на данашњем састанку ЦОРЕПЕР-а у Бриселу, питање отварања поглавља 23 ће бити на дневном реду и очекује се да ће свих 28 држава чланица дати зелено светло за отварање овог поглавља.

Приликом представљања програма словачког председавања, које почиње за тачно месец дана, шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак изјавио је у Бриселу да очекује да после деблокаде поглавља 23, које се односи на правосуђе и људска права, очекује да се отворе и нова поглавља са Србијом.

Хрватска је заиста обезбедила услове да њени захтеви уђу у преговарачки процес Србије и ЕУ, али не онако како је тражио Загреб, јавиле су у уторак увече „Вечерње новости“.

Према наводима дописника београдског листа из хрватске престонице, у обликовању мерила за поглавља 23 и 24, хрватски захтеви нису прихваћени у формулацијама које је Загреб тражио, већ су знатно ублажени и прилагођени европској пракси.

Дипломатима у Бриселу из Загреба ће стићи одобрење да дозволе приступ дефинисања мерила за поглавља 23. и 24. са Србијом, што значи да је званични Загреб одустао од блокаде.

Шеф хрватске дипломатије Миро Ковач рекао је у уторак да су услови Хрватске обавеза за Србију, као и да без поштовања тих услова нема напретка у преговарачком процесу Србије.

Хрватска је била једина земља од 28 чланица Европске уније која није била сагласна да се то поглавље отвори.

Почетком маја на састанку амбасадора земаља чланица ЕУ у Бриселу Хрватска није дала сагласност за отварање поглавља 23 у преговорима Србије и Уније.

Председавајућа ЕУ Холандија је тада поново покушала да подстакне да се постигне консензус међу земљама чланицама, подижући ово питање на виши, амбасадорски ниво одлучивања.

Представник Хрватске поновио је на састанку 4. маја да не може да се сагласи с отварањем поглавља 23 наводећи познате аргументе о регионалној надлежности српског суда за ратне злочине и заступљености хрватске мањине у парламенту Србије.

Неке земље чланице, посебно Немачка, инсистирале су на томе да је отварање поглавља 23 потребно због очувања кредибилитета процеса, подсећајући Загреб на декларацију Хрватског сабора којом се обавезао да неће блокирати суседе у европским интеграцијама због билатералних питања која нису део европско.