Прочитај ми чланак

УНИСЕКС АТЛЕТИКА: Од наци експеримента у Берлину до дама са вишком мушких хормона

0

Оптужбе су биле тешке: “То је превара, како мушко може да се такмичи у женској трци?”. Приписано јој је узимање хормона како би њен резултат био спуштен у границе дозвољеног тестостерона утврђеног од стране Светске атлетске федерације. Лавина је посебно добила на интензитету кад се испоставило се да је главни тренер јужноафричке репрезентације Екарт Арбејт.

semenja

ФОТО: АП – Нису веровали да девојка може тако брзо да напредује: Кастер Семења на Олимпијским играма у Лондону 2012.

 

Историја женских спортова “набилдана” мушким хормонима не почиње од Јужноафриканке Кастер Семења, већ нас враћа на ОИ у Берлину 1936, када су нацисти обукли мушкарца у трико и послали га да скаче са дамама

– Куда ћеш ти? Врати се, ово је женски тоалет.

Тинејџерка је погледала ка вратима: на њима нацртана – хаљина! Окренула се, потрчала, и – није стала…

…и стигла је прва. Звала се Кастер Семења, а тог дана је победила у трци на 800 метара на Светском првенству у Берлину. Репортери са Олимпијског стадиона тог лета 2009. били су бучно сагласни у оцени да “изгледа као мушкарац и трчи као мушкарац”.

Млада Јужноафриканка, уместо славља због спектакуларне трке и златне медаље, отишла је на тест на утврђивање пола. Да ће то морати да уради сазнало се пре трке па је 18-годишња девојка, са макадамске стази у околини Преторије, била у фокусу камера.

Оптужбе су биле тешке: “То је превара, како мушко може да се такмичи у женској трци?”. Приписано јој је узимање хормона како би њен резултат био спуштен у границе дозвољеног тестостерона утврђеног од стране Светске атлетске федерације. Лавина је посебно добила на интензитету кад се испоставило се да је главни тренер јужноафричке репрезентације Екарт Арбејт.

Улога “доктора Менгелеа”

А тај “доктор Менгеле”, како су га прозвали у време док је још био селектор Источне Немачке, својевремено био у центру “сличног скандала”. Немачка атлетичарка Хајди Кригер оптужила је Арбејта да ју је кљукао јаким дозама анаболичних стероида, због чега је она 1997. морала да се подвргне операцији промене пола и постане – Андреас Кригер.

Увођење “доктора Менгелеа” у овај случај појачало је бичевање несрећне Семења тешким оптужбама . А повод је културолошки бизаран: драстичног поправљање њених личних рекорда! И какве ли безкрупулозности, челници светске атлетике покушали су да разлоге њених муњевитих трка нађу испод шортса.

– Рођена сам оваква и не желим никакве промене. Нисам варлица. Жао ми је што су тешке сумње и злостављања кренули оног момента кад сам постала светска шампионка. Моја прва спортска љубав био је фудбал. Одрасла сам играјући га са дечацима.

Мајка показала крштеницу, суд пресудио 18 мил.$

Годину дана је била у ауту, на стази јавног медицинског доказивања да је девојка. Она и њени родитељи су преживљавали тешке тренутке.

– Једно сам сигурна. Борила сам се за своју породицу. То је у једном времену био једини мотив. Да није било борбе за њих…Оголили су ме фихички, оголили су ме психички, изјавила је шампионка.

Ствари су отишле тако далеко да је њена мајка морала таблоидима да покаже крштеницу на којој је писало “женско”. Њезин отац Џејкоб открио је једном да је прижељкивао рођење сина, међутим, кад се Кастер родила, био је јако поносан и увек јој је давао подршку.

У јулу 2010. Кастер је добила дозволу да се врати атлетици. Резултати тестова никад нису објављени. Учињено је тако да би се избегле финансијске последице једне овако тешке оптужбе. Кастер је тужила ИААФ за 120 милиона долара. Суд је пресудио: душевна бол и изгубљена добит 18 милиона долара.

Лекари проверавали прстима – да ли је она, заправо он?

Питање транс/интерсексуалности у спорту, потово у атлетици, не почиње, међутим, са девојком из Преторије.

semenja-sumnje

Кастер Семења са дечацима играла фудбал. ФОТО:АП

Многи сјајни резултати у женским дисциплинама стављени су под лупу сумњу да ли се иза трикоа крију мушкарци. Како се испитивало да ли су “жене стварно жене”…? 

Половином прошлог века спортискиње су морале голе да шетају испред доктора, који су имали дозволу и да прстима “провере” – да ли је он или она?

Након прегледа голим оком и додиром, провера пола код такмичара рађена је хромозомским тестом. Два су разлога због чега је он кратко био у употреби. Први, велике сумње у његову тачност, а други – зато што је био јако скуп.

Од тестова се одустало, али од сумњи није. Нови софистицирани начин вежбања довео до тога да је по конфигурацији тела тешко одгонетнути пол такмичара. Међународни олимпијски комитет је уочи Олимпијских игара у Лондону одлучио да забрани наступ спортискињама које имају повећане дозе мушког хормона тестостерон. Оне којима је уврђена хиперандрегенемија морале су да забораве на такмичење, али да се подвргну терапији све док ниво мушких хормона не буде у дозвољеним количинама по правилима МОК-а.

Како то обично бива, научни консензус није постигнут. И док су једни указивали на хумани, здравствени значај, јер су спортисткиње на овај начин добијале јако важна упутства – да повећан број мушких хромозома може дугорочно створити здравствене проблеме, не искључујући раст браде, опадање косе, неплодности и оно што је најопасније повећање ризика од добијања тумора, противници овог правила су указивали да би на овај начин интерсексуални спортисти могли да упадну у “велику кризу идентитета”.

Велика подвала на Олимпијади у Берлину

Питање верификације пола било је јако интересантна тема и за филмаџије. Од бројних остварења који су се бавили овом тематиком поменимо филм “Берлин 36”, редитеља Каспара Хајделбаха.

То је прича о Гретел Бергман, сјајној немачкој скакачици јеврејској порекла, која под надирућим таласом нацизма одлази у Велику Британију. Међутим, на инсистирање Међународног олимпијског комитета, Немци је укључују у припреме своје репрезентације за Олимпијске игре у Берлину.

Гретел је са личним рекордом од 160 сантиметара имала осигурану медаљу. Али, оргнизатори нису желели да виде Јеврејку на постољу. Одлучили су да је замене припремивши “тајно оружје”- мушкарца прерушеног у жену – Мари Кетелер. Између њих дв(ој)е рађа се пријатељство и то је својеврсна победа над системом. Касније се испоставило да је Дора Ратјен, која је била фикционализована под именом Мари Кетелер, заправао мушко, оптужен(а) је да је трансвестит и запослила се као конобар.

У Рио идем по злато, нека причају да сам мушкарац

Још два месеца су остала до Оплимпијских игара у Рију. Шта ће бити са Кастер Семења? Након што је на Олимпијским играма у Лондону 2012. године освојила сребрну медаљу, на стази њене каријере појављују се све веће препреке. Резултати су све слабији, а покушај да се врати ангажовањем свог идола, легендарне Марије Мутоле, за тренера, није успео.

semenya-venanje

Кастер се веначала са француском атлетичарком Виолет Расебоја ФОТО: Тwиттер/мамбаонлине

До њеног убрзања долази кад се прошле године преселила у тренинг-камп код тренера Жана Верстера. Кастер се, иначе, пре пола године удала за дугогодишњу љубав, атлетичарку Виолет Расебоја.

– Желим да освојим злато у Рију. Знам да ће неки опет да кажу “она изгледа као мушкарац”. Али, то је њихов проблем, а не мој, поручила је недавно.

На играма у Рију важиће нека нова правила која ће посебно велики одраз имати на атлетику. Тако ће такмичари који су постали такмичарке, прешли са женског на мушки пол, моћи да се такмиче без ограничења, док ће учешће трансродних атлетичарки зависити о њиховом нивоу тестостерона. Атлетичарке ће морати да приложе налаз да је њихов тестостерон испод 10 наномола по литру најмање годину дана пре почетка игара.

ОСВОЈИЛА ЗЛАТО КАО ЖЕНА, ОПТУЖЕНА ЗА СИЛОВАНЈЕ КАО МУШКО

Свет је пре четири године изненадила вест из Индије. Пинки Праманик, чланица тамошње златне штафете на Азијским играма 2006, пошто је оптужена за силовање, испоставило се да је у ствари – мушкарац. Полиција је поднела кривичну пријаву против Праманикове за силовање и напад на жену са којом је живела у Западном Бенгазију.

Недуго затим, индијске власти су саопштиле да је осмочлана медицинска комисија подвргла провери пола Пинки Праманик и закључила да је та особа мушкарац.

Такође, сребрна на 800 метара на Азијским играма 2006. Санти Соундарајан раније је дисквалификована и одузета јој је медаља јер је пала на тесту провере пола одмах после Игара.