Прочитај ми чланак

Шешељ: Легија да открије све о атентату на Ђинђића и следи му награда

0

Шеф радикала Војислав Шешељ апелује на надлежне државне органе да направе нагодбу са Милорадом Улемеком Легијом, бившим командантом ЈСО осуђеним на 40 година робије због убиства Зорана Ђинђића.

ТВН1

ТВН1

Шешељ каже да Улемеку треба опростити део казне уколико пристане да открије све о атентату на премијера, али и да расветли друге најкрупније злочине.

Лидер СРС тврди да Улемек много тога зна и о убиствима Ивана Стамболића, Славка Ћурувије, као и атентатима на Вука Драшковића у Будви и убиству функционера СПО на Ибарској магистрали.

– Легија је крупан играч који зна много важних ствари. Надлежни би требало са њим да направе договор како би он постао нека врста сведока-сарадника.

Уосталом, да ли је важније да до краја истражимо убиство Ђинђића, Стамболића и Ћурувије или да само неке људе држимо у затвору?!

Иако о Улемеку мислим све најгоре, мислим да све треба да се испита, свака његова реч, а за сведочење које би довело до расветљавања злочина требало би му опростити део казне – каже Шешељ.

Легија је у интервјуу рекао да је Ђинђићев убица само неколико сати после атентата колима са таблицама британске амбасаде отишао на београдски аеродром и необележеном „цесном“ одлетео за Лондон.

Он је такође рекао и да има доказе да Ђинђић није убијен метком истог калибра којим је рањен његов телохранитељ Веруовић.

Према Шешељевим речима, држава треба да донесе посебан закон, такозвани „лекс специјалис“, који би Легији омогућио да буде пуштен пре истека пуне казне, али само у случају да потпуно сарађује.

– У том „лекс специјалису“ треба навести да је расветљавање злочина из деведесетих година највиши национални интерес. Уколико држава стварно то жели, сада је прави тренутак.

Легија је за убиство Ђинђића већ одробијао 12 година, што је сасвим довољно јер су некад максималне казне биле 15 година затвора.

Улемек може бити од јако велике помоћи држави, ако му понуде слободу.

Притом, он не може много да слаже државу јер надлежни већ доста знају, само што до сада нису реаговали – подвлачи Шешељ, додајући да се годинама свака истрага сведе на то „да је Милошевић стајао иза убиства“, али да за то нема доказа:

– Треба саслушати и полицајце Родољуба Миловића и Спасоја Вулевића, који су учествовали у хапшењу и убијању шефова „земунског клана“ Душана Спасојевића и Милета Луковића Кума. Они би тек имали шта о томе да кажу…

Рајко Даниловић, адвокат породице Ђинђић, на другој страни тврди да Легија не може бити ни од какве користи у расветљавању убиства премијера.

– Легија је правоснажно осуђен баш за то кривично дело и нема разлога да се поново бавимо њим. И на суђењу је причао сличне бајке, али није имао никакве доказе.

Човек је у затвору, па покушава себи да помогне, али то су све удбашке приче и спинови без упоришта у реалности – наглашава Даниловић.