Прочитај ми чланак

Руски аналитичар: САД имају велике планове за Балкан, Косово постаје део…

0

Сједињене америчке државе имају велике планове за Балкан, тврди руски политички аналитичар и члан Руске академје наука Петр Искендеров. У изјави за Радио Спутњик, Искендеров је рекао да ти планови не подразумевају само политичко присуство већ и војно у одређеним деловима Балкана.

ruski-avion-sirijaИскендеров верује да ће Косово постати део ракетног штита које Америка успоставља у Европи.

– НАТО, посебно САД, желе да ставе Косово у центар својих политичких и војних планова, посебно због одличне локације на којој се та територија налази – рекао је Искендеров.

НАТО је недавно примио у чланство Црну Гору као 29. чланицу алијансе, у време када је алијанса постаје све активна на својим источним и јужним боковима, позивајуц́и се на непостојец́у опасност од Русије као један од разлога, пише Спутњик и додаје да уколико Америка реализује своје планове на Косову, то не би требало да буде изненађење.

Уколико до тога дође, Косово би могло да постане један од битних чворова у ракетном штиту који Вашингон прави у Европи, а који је у Москви описују као претњу по сигурност. Од недавно, једно постројење америчког система противракетне одбране у Румунији постало је оперативно, док би до 2018. године део истог ракетног штита требало да буде активиран у Пољској.

– Вашингтон такође жели да се ово подручје претвори у своју одскочну даску за развијање своје војне инфраструктуре у региону. На пример, САД би могле да разместе своје радаре или систем ракетне одбране тамо – објашњава Искендиров.

Истовремно, Косово мора да се бори са порастом радикализма. Више од 300 људи отишло је из тог подручја да се бори на страни Исламске државе у Сирији и Ираку. Тај број можда не делује као велики број с обзиром на чињеницу да тамо живо око 1,8 милона људи, али то је највећи број људи који се са једне територије упутио у ИСИС.

– Косово је постало плодно тле за радикалне исламисте и сличне групе које користе то што ову територију практично нико не контролише – каже Искендеров.

Како Спутњик запажа, овај тренд развија се паралаелно са повећањем утицаја Вашингтона на том простору, а Искендеров верује да постоји веза између те две чињенице.

– С обзиром да се Косовски Албанци угледају на САД, могуће је да власти на Косову и НАТО имају тајни споразум да ови процеси на ометају једни друге – рекао је Искендеров.