Прочитај ми чланак

Руска машинерија мења пруге брже од плана

0

Врање -- У протеклих месец дана на две деонице железничког Коридора 10 између Врања и Прешева чија је дужина 31,4 километра замењено 11 километра колосека.

srpske pruge 50„Радови на реконструкцији деоница Врањска Бања – Ристовац, дужине од 17,7 километара и Бујановац – Букуревац, дужине од 13,7 километара, који се финансирају из руског кредита за модернизацију српске железнице, почели су 18. Априла, изјавио је директор Медија центра Железнице Србије Ненад Станисављевић.

Извођач радова је компанија Руских железница „РЖД Интенационал“, рекао је Станисављевић.

Он је за агенцију Бета изјавио да је на деоници Врањска Бања – Ристовац, где је већ замењено шест километара старих шина новим колосеком, до сада завршено 20 одсто више радова него што је предвиђено, док се на деоници Бујановац – Букуревац, где је до сада замењено пет километара новог колосека, радови одвијају предвиђеном динамиком.

„Реконструкција и модернизација јужних железничких деоница на Коридору 10 одвија се уз примену савремене руске технологије полагања колосека, као и модерне и нове механизације произведене у руским фабрикама специјално за реализацију српских пројеката“, казао је Станисављевић.

Радови на реконструкцији најугроженијих деоница на јужном делу железничког Коридора 10, који подразумевају замену целокупног колосека, предвиђају и реконструкцију деонице Винарци – Дјордјево код Ниша у дужини од 15 километара, а вредност пројекта реконструкције све три деонице је око 26,4 милиона долара, што се финансира из руског кредита за модернизацију српских железница.

Радови се одвијају у две фазе, у току је реконструкција и модернизација деоница Врањска Бања – Ристовац и Бујановац – Букуревац, која је почела 18. априла, а након што овај посао буде завршен почеће реконструкција и треће деонице измедју станица Винарци и Дјордјево код Ниша.

Због радова на две деонице између Врања И Прешева од 18.априла затворен је железнички саобраћај за путничке возове према Скопљу и Солуну а теретни саобраћај се одвија на по 36 сати.

Међународни путнички железнички саобраћај ће поново бити успостављен према Скопљу И Солуну од јуна до септембра, током летње туристичке сезоне, када ће се радити рекострукција пруге само на радовима који не захтевају обуставу железничког саобраћаја и то у станицама Лесковац, Врањска Бања, Врање, Бујановац и Букуревац.

Предвиђено је да друга фаза радова на реконструкцији колосека на деоницама измедју Ниша и Прешева почне у септембру ове године И трајаће до маја 2017.године, када се очекује завршетак реконструкције и модернизације свих 46 километара на три деонице јужног дела железничког Коридора 10.