Прочитај ми чланак

Путин враћа Израелу тенк заробљен пре 34 године

0

Москва -- Председник Русије Владимир Путин изашао је у сусрет израелском захтеву да им се врати тенк који је током Либанског рата, 1982. године, заробила сиријска војска.

373472134574c48d2e18ea872551235_v4_big

Премијер Израела Бењамин Нетањаху је поставио Путину питање око тенка „Магацх-3“ прошлог месеца током посете Кремљу.

Пре тога је Гади Ајзенкот, начелник Генералштаба израелске армије, већ послао исти захтев руским колегама.

„Желим да се захвалим председнику Русије, Владимиру Путину, што је позитивно одговорио на мој и начелников захтев да врати Израелу тенк заробљен у борби код Султан Јакуба“, наводи се у саопштењу премијеровог кабинета.

„Настављамо да на све могуће начине утврђујемо судбину Звија Фелдмана, Јехуде Каца и Закарија Баумела (посаде тенка која се води као нестала). Нећемо се смирити док не сазнамо шта им се десило.“

Ова дводневна битка са сиријским снагама код либанског села Султан Јакуб у долини Бека, сматра се једним од највећих израелских неуспеха у Либанском рату – том приликом је погинуло 20-30 израелских војника, док се тројица воде као нестали.

У заседи коју су им 11. јуна направили сиријски војници заробљен је и тенк са Фелдманом, Кацом и Баумелом који се још увек воде као нестали у акцији.

Неколико сведока је тада навело да је видело израелске војнике живе на улицама Дамаска, и то на самом тенку.

Тенк је касније транспортован у Совјетски Савез, тадашњег хладноратовског савезника Сирије. Отада стоји у музеју у Москви.

Између 1993. и 2005. године било је индикација да је најмање један од војника жив, међутим, те тврдње никада нису потврђене.

У снимљеној видео-поруци, Нетањаху се у недељу захвалио Путину за хумани гест, истичући да је, уместо гроба, тенк важан симбол за породице поменутих војника, које су обавештене о враћању тенка.