Прочитај ми чланак

„Графити доказ чврстих корена усташтва у хрватском народу“

0

Београд -- Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да појава новог графита у Загребу против Срба потврдјује да усташтво има јак корен у хрватском народу.

Хрватска је 14. маја обележила 71. годишњицу "Блајбуршке трагедије", како у тој земљу називају страдања заробљених припадника војних формациија Независне државе Хрватске из Другог светског рата. Главна комеморација одржана је на Блајбуршком пољу, у Aустрији, где је служена миса коју је директно преносила хрватска државна телевизија. (Фото: АП/Танјуг - Дарко Бандић)

583123_srbe-na-vrbe_f

“Графит са поруком “У пролеће кад процвате врба, радит ћемо паприкаш од Срба“ је један од десетина хиљада графита са нацистичким и усташким симболима и порукама увредљивог садржаја против Срба који се могу видети у готово сваком месту у Хрватској“, истиче Линта у саопштењу.

 

Он подсећа да је један део тих графита исписан је још почетком деведесетих година и да надлежни органи преко 20 година ништа нису учинили да их уклоне.

Линта је позвао европсог комесара за правосудје Веру Јурову да предложи ЕК да покрене поступак против Хрватске јер хрватско Министарство правосудја,односно општинска и жупанијска државна тужилаштва, не покрећу поступке за кривично дело подстицања на насиље и мржњу.