Прочитај ми чланак

ЧЕДА: Ако Легија из затвора може да даје интервјуе онда може и да наручује убиства

0

Лидер Либерално демократске странке Чедомир Јовановић каже да не може постојати знак једнакости између Савамале и хапшења председника СРЈ Слободана Милошевића.

cedomir-jovanovic-legija-montaza-13

У изјави достављеној медијима, Чедомир Јовановић је навео да „премијер Србије Александар Вучић мора бити свестан своје одговорности и чињенице да његова влада постоји да би решавала проблеме у друштву, а не да би стварала нове“.

„Поготово оне непотребне као што је рушење у Савамали. Он нема проблем са странкама и ту прави велику грешку“, рекао је Јовановић.

Лидер ЛДП-а каже да „београдске хипстере, анархисте, либертаријанце, хипике, грађане који протествују у овом тренутку не интересују странке“. Истиче да никада није имао такав интерес у прошлости, а да га нема ни сада – да се „гребе“ о протесте.

„Радује ме чињеница да, поред нас који политички радимо, постоји сада енергија која се исказује на такав начин“, рекао је Јовановић.

„Људе који су се окупили у среду испред Скупштине града заиста не интересују фантомке из 2001. године, не интересује их ни Легија, не интересују их политичка убиства у овом тренутку. Не кажем да они немају свој став о томе, али не може се ставити знак једнакости између Савамале, фантомки и онога што се дешавало пре 15 година“, наводи лидер ЛДП-а.

Он додаје да као разумно друштво морамо дати одговор на то „што се десило у изборној ноћи у Београду“.

„Казнити оне који су прекршили закон и у том послу лидер мора бити влада и премијер, а чињеница да он решење или излаз из ситуације тражи Легијиним накнадним, наводним исповестима је, заправо, само доказ да није у стању да се контролише у мери у којој то мора да уради. Није на добром путу и, пре или касније, он ће ударити у зид јер је то слепа улица“, навео је Јовановић.

Подсетио је да су одржани судски процеси и да су „у три степена потврђене пресуде“.

„Једино о чему Вучић треба да размишља као председник владе је политичка позадина убиства Зорана Ђинђића и рашчишћавање оног што до сада није било могуће, а обавезује сваког ко жели Србију да поштеди трагедије 12. марта у времену које је пред нама“, навео је Јовановић.

Како каже, „фантомке, чарапе – то је политика која нам није донела пуно среће у прошлости и то је политика која је појела оне који су били њени протагонисти“.

„Ако не зна другачији начин деловања, онда нека погледа како су прошли они који су то радили пре њега, нека види где је данас Коштуница, нека види где је данас Раде Булатовић, нека види шта се десило са Дејаном Михајловим, нека види како су прошли они који су пре њега покушали на такав начин да избегну одговорност за нешто што прати њихов положај у друштву“, наводи Јовановић.

Додао је да они „који су 25. маја били на улицама то апсолутно у овом тренутку не интересује“.

„Нити ће скидање фантомке са главе неком ко је те ноћи хапсио Милошевића гурнути у други план фантомке које људи желе да скину онима који су у Београду тог 24 /25. априла практично урадили нешто што је заиста неприхватљиво“, рекао је лидер ЛДП-а.

„Људи кажу: ‘Чији град, наш град’ и то Вучић мора да схвати, а кроз тај догађај се прелама све оно што се акумулирало претходне четири године, и због тога је потребан премијер који ће се више контролисати“, сматра Јовановић.

Наводи да је „измишљени интервју са Легијом брука за оне који се сада њиме поштапају“.

„А била би катастрофа да није измишљен, јер би били прекршени сви закони који постоје у овој земљи. Врло је прецизно дефинисан режим живота особа осуђених за најтежа кривична дела. Он је осуђен на 40 година затвора, своју казну служи у посебној затворској јединици која је направљена за такве намене, и то би била велика компромитација“, рекао је Јовановић.

Према Јовановићу, из тога произилази нови проблем, и Вучић и његов министар правде морају на то обратити пажњу, „јер ако Легија може из затвора да држи конференције за новинаре или да даје интервјуе, зашто не може да наручује убиства или не може да утиче на оне догађаје у друштву који би можда допринели утврђивању потпуне истине о оном што се десило 12. марта, посебно оном што је 12. марту претходило“.