Прочитај ми чланак

БРИТАНСКИ Би-Би-Си: Зашто жене не смеју да иду на Свету гору?

0

Председник Русије Владимир Путин посетио је Свету гору у Грчкој како би заједно с њима обележио 1.000 година присуства православног монаштва на Aтосу. Британска телевизијска мрежа ББЦ тим поводом је објавила репортажу о овој светињи.

atos

Планина, која је заправо полуострво површине 335 квадратних километара, можда је и највећа област на свету којој жене, па чак ни животиње женског пола, не смеју да приступе, пише Би-Би-Си.

Према аутору књиге “Моунт Aтхос: Ренеwал ин Парадисе” др Грахаму Спику, типик из 10. века забрањује да се на Свету гору доводе женке животиња, али ништа не наводи о женама, јер “сви знају да женама није дозвољен приступ у мушким манастирима.

То је најједноставнији начин, каже он, да се обезбеди целибат.

Оно што Aтос чини другачијим од осталих манастирских поседа је то што се цело полуострво сматра “једним великим манастиром”.

Ипак, постоји још један разлог због ког је женама приступ забрањен, а повезан је са православним предањем.

“Према предању, Богородица је скренула с курса када је покушала да доплови до Кипра и стигла је до Свете горе. Толико јој се допало, да је молила свог сина да ту земљу назива својом и он се сложио”, каже Спајк.

“Aтос се још зове ‘баштом мајке Божје’, у част њене славе и она је једина представница свог пола на том полуострву”.

atosЈедини изузетак, када је реч о забрани довођења женки животиња, представљају мачке, вероватно зато што ефикасно лове мишеве и дивље животиње, јер њих не могу контролисати.

Неке жене су, међутим, посетиле полуострво упркос забрани, пише Би-Би-Си.

Током Грчког грађанског рата, између 1946. и 1949, Света гора дозволила је свим избеглицама међу којима је било и жена да код њих пронађу уточиште.

Такође, 1953. једна Гркиња Марија Поимендоу маскирана у мушкарца дошла је на Aтос и тамо провела три дана, после чега је Грчка донела закон који забрањује женама да одлазе на Свету гору и прописује казну од 12 месеци затвора за оне које га прекрше.

У скорије време, правило је прекршено када су украјински кријумчари оставили на Aтосу четири Молдавке 2008, које је на кратко задржала полиција, али су им монаси обезбедили помиловање.

Иначе, Путин је већ други пут у Манастиру светог Пантелејмона на Aтосу. Први пут кад је дошао у посету 2005, Грци су чинили већину посетилаца. Сада готово половину од 40.000 годишњих ходочасника чине Руси.

Манастир светог Пантелејмона Руске православне цркве има 500 места за спавање у свом конаку.