Прочитај ми чланак

Српски модел породице и европско радно време

0

Основно начело Српског Покрета Двери јесте породичан модел друштва. Да ли се модел српске породице уклапа са европским радним временом и шта се заправо дешава када баке не чувају децу, а маме раде од 8-17 часова?

evropsko-radno-vreme-i-porodican-zivot-post

Основно начело Српског Покрета Двери јесте породичан модел друштва. Да ли се модел српске породице уклапа са европским радним временом и шта се заправо дешава када баке не чувају децу, а маме раде од 8-17 часова?

2009. године усвојено је радно време у свим предшколским установама од 7-18 ч, претходно је било од 6-17ч.

То можда делује као нека ситница, радно време је померено за само један сат више у току дана, из ето практичних разлога, због европског радног времена. Ипак, када посматрамо свет из угла детета које 11 сати дневно проведе у колективу, примећујемо да то није само један сат више и није ситница.

nirvana-steric-249x300Дете које у 18ч увече излази из вртића (нажалост има примера да родитељи касне па је то понекад и 18.30ч) а претходно је у 7ч ујутру већ стигло у вртић, оно неће отићи на спавање у 23ч, отићи ће на спавање можда око 20.30ч или 21ч најкасније. У свом дому ће сат времена провести кроз формалности, као што је вечера и купање и тада се сузбија временски простор за изградњу присних односа међу члановима породице, какви заправо јесу карактеристични за српску породицу.

Наш српски шарм бледи. Наравно, ситуација је комплекснија уколико родитељ ради и суботом.

Српски Покрет Двери има за циљ да обезбеди сигурност породице и стога ће формирати Министарство за бригу о породици, које ће управо тежити да помогне женама како да ускладе мајчинство са пословном каријером.

Осим тога, да се деци обезбеди један квалитетан начин одрастања, јер квалитетан начин живота не подразумева само да ми детету све платимо или купимо најбоље већ и да се уведу разни облици здравог стила живота, као што су већи број часова физичке културе у образовно васпитним установама, развој школско-образовног програма, волонтерске акције у области екологије, као и да се деци укаже на значај најстаријих културних институција у Србији.

Дакле, чувајући српски идентитет, уз поштовање националних мањина у Србији, чувајући традицију и породицу, ми се можемо угледати на друге примере европског радног времена, као што у многим европским државама постоји радно време у трајању од 4 или 6 часова (part-time job) који је намењено баш мамама са малом децом.

У складу са тим је и висина зараде, али без обзира на то, такво радно време би било право решење за многе породице у Србији, нарочито оне многодетне, нарочито оне у којима дете захтева посебну негу или бригу због неке терапије или лечења. Прикладно је и самој омладини, судентима…

Некако је природно да ће женске снаге Српског Покрета Двери бити усмерене ка питањима о породици, васпитању деце, збрињавању деце, која су породично угрожена, која су установама социјалне заштите- прихватилишту….као што је природно да мушке снаге буду усмерене ка питањима о безбедности државе.

Без обзира на ту природну поделу, заједничким снагама, Српски Покрет Двери функционише као велика породица, бори се и бориће се против сваког облика анти-породичне идеологије.