Прочитај ми чланак

ПРАВОСЛАВНЕ ВЕСТИ: СПЦ за министра вера

0

Држава и верске заједнице у добрим односима, али постоје и нерешена питања. Око 20.000 матичних књига "привремено" одузетих 1946. још нису враћене.

Саборна архијерејска Литургија у Пећкој Патријаршији (ФОТО:  Српскa Православнa Црквa )

Саборна архијерејска Литургија у Пећкој Патријаршији (ФОТО: Српскa Православнa Црквa )

 

Држава и верске заједнице у Србији добро сарађују и њихови узајамни односи крећу се узлазном путањом. Доста је, међутим, питања која би морала брже да се решавају. Реституција имовине, помоћ епархијама у иностранству или финансирање црквених активности лакше би се одвијало када би држава добила посебно министарство надлежно за верске заједнице.

ТЕСЛИНОЈ УРНИ ЈЕ МЕСТО КОД ХРAМA

Односи Српске православне цркве и државе биће тестирани и на питању будућег почивалишта посмртних остатака Николе Тесле. Сабор СПЦ поново је указао да славни научник не заслужује да његова урна буде музејски експонат.
– Требало би да буду достојно сахрањени поред Храма Светог Саве на Врачару, као што су и Вук и Доситеј сахрањени пред Саборном црквом у Београду – напоменуо је Сабор СПЦ.

Овако у Патријаршији СПЦ образлажу своја очекивања да се досадашња Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама, која ради у саставу Министарства правде, уздигне на ниво посебног министарства. Ову промену у извршној власти јавно је затражило и највише црквено тело – Свети архијерејски сабор.

– Однос Цркве и државе у Србији развија се у знаку добре воље и сарадње у условима одвојености Цркве и државе. Нарочито је важна подршка Управе СПЦ, тако и свим осталим традиционалним црквама и верским заједницама – поручено је са Сабора, који је у среду завршио своје редовно мајско заседање.

Владике су се усагласиле да верска служба у Војсци Србије иде узлазном путањом, али и да постоје питања која годинама чекају на решавање. У седишту СПЦ као спорну наводе ситуацију са црквеним матичним књигама, које до данас нису враћене црквеним општинама.

– Одлуком револуционарне власти књиге су нам одузете 1946. године, наводно ради преписивања. Упркос небројеним захтевима, никада нису у потпуности враћене. Према рачуници СПЦ, држава још увек држи готово 20.000 црквених збирки крштених, венчаних и умрлих. Мањи део је враћен 2011. године када је патријарх са тадашњим министром Миланом Марковићем потписао и споразум који је уредио ово питање.

У Патријаршији подсећају и да је преднацртом Грађанског закона предвиђена и могућност изједначавања црквеног и грађанског закључења брака што ће бити нови испит са сарадњу државе и верских заједница.

СПЦ очекује и да будуће министарство задужено за односе са верским заједницама буде и стуб односа Србије са сународницима у дијаспори. Сарадња са расејањем, већ две године је у озбиљној кризи, будући да у мандату претходне владе Управа за сарадњу са дијаспором Министарства спољних послова није именован директор нити су расписани избори за скупштину дијаспоре и Срба у региону.