Прочитај ми чланак

Српски ауто на струју од септембра

0

У околини Београда ускоро би требало да почне склапање електричног возила, а планира се и производња. Цена "аксиоса" неће прелазити 10.000 евра. Са једним пуњењем до 140 километара.

e elektromob (3)_620x0

У околини Београда ускоро би требало да почне склапање електричног возила, а планира се и производња. Цена „аксиоса“ неће прелазити 10.000 евра. Са једним пуњењем до 140 километара.

И Србија ће правити електричне аутомобиле. Најкасније до септембра ове године на улицама Београда појавиће се мало градско возило на струју чија цена неће прелазити 10.000 евра.

Предузеће „Еко Србија“ је већ договорило прву испоруку делова за склапање 12 аутомобила, али су амбиције да се скоро сви делови убрзо производе у Србији. Како кажу, затворили су и комплетан финансијски план, добили потребне „папире“, и сада је све само до тржишта.

– Ми смо са кинеским партнером договорили све око увоза делова. Од шасије, мотора, батерија, каросерије, који би се склапали у околини Београда – каже Драган Шкрњић, директор „Еко Србије“. – Ипак, наша жеља је да електромотор и каросерију правимо у Србији па смо већ отпочели преговоре са српским компанијама које могу да произведу ове компоненте.

Занимљиво је да је „Еко Србија“ добила потпуно бесплатно лиценцу од једне реномиране италијанске компаније за призводњу електромотора. Исту лиценцу је недавно откупио и јапански „Сузуки“.

– Први аутомобил, који ће се на нашем тржишту продавати под именом „аксиос“ представићемо јавности у септембру, на 5. „Тесла релију“, на коме учествују електрична возила и хибриди из целог света – каже Шкрњић. – Аутомобил је намењен, пре свега, за коришћење у градским условима. Има домет са једним пуњењем батерија до 140 км у реалним условима. Максимална брзина је 60 км на час.

e elektromob (1)

Оно што је посебно занимљиво је да се „аксиос“ пуни на обичној кућној утичници од 220 волти и да је време максималног пуњења батерије око осам часова. Потребно је само два сата за пуњење 60 одсто капацитета батерије.

e elektromob (2)НИЈЕ ПРВИ НА ПУЊЕЊЕ

Пројекат „Аксиос“ није први такве врсте у Србији који за циљ има производњу електричног аутомобила. Центар за моторна возила АМСС је са успехом направио и већ регистровао, после серије тестова, „пунто класик“ са погоном на електричну енергију. Ово возило које је дело тима инжењера Милана Божића, због својих оригиналних решења, изазива велику пажњу и ван граница наше земље…

Недавно је на БГ кар шоу представљен и пројекат међународне експертске групе (ИЕЕГ), којој је на челу наш иноватор Славко Вујовић, и који су најавили за март 2017. међународни сајам електричних аутомобила који ће бити у потпуности произведени у Србији.

СУБВЕНЦИЈА КОД НАС НЕМА

ДРЖАВА Србија је једина земља у Европи која не даје никакве субвенције за електричне аутомобиле и хибриде. Дотације у појединим земљама ЕУ иду и до 8.000 евра, а код нас нису предвиђене ни пореске олакшице, па чак ни бесплатно паркирање.

Пре неколико година је држава са 100.000 динара стимулисала продају еко-возила у Србији али се није придржавала сопствене одредбе, па је јапанска „Тојота“ морала да за око стотинак продатих возила затражи наплату путем суда. Спор је окончан у корист Јапанаца.