Прочитај ми чланак

Путин стигао у Атину, дочекали га војни авиони, сутра на Светој Гори

0

Атина -- Руски председник Владимир Путин допутовао је данас у Атину, у прву посету некој европској земљи ове године, а сутра ће посетити Свету Гору.

Putin

Тамо ће са руским патријархом Кирилом обележити 1.000 година присуства руских мохана на Атосу.

Путин ће током дводневне посете Грчкој разговарати с председбником Прокописом Павлопулосом и с премијером Алексисом Ципрасом о енергетској сарадњи и руским инвестицијама.

Посету руског председника обезбеђиваће више од 2.500 полицајаца, а централне улице Атине биће затворене за мотоциклисте и јавни превоз.

Атина жели да одржи пријатељске везе с Русијом, упркос учествовању у санкцијама ЕУ против Русије и пројекту гасовода који би био конкурентан руској понуди, наводи агенција АП.

Руског председника на аеродрому је дочекао грчки министар одбране Панос Каменос, док су војни авиони Ф-16 прелетали небо у оквиру церемоније добродошлице.

Током посете Грчкој Путин се састаће с највишим грчким званичницима, а у суботу путује у Солун, где ће га дочекати министар спољних послова Никос Коцијас.

Путин ће у суботу посетити и манастир Светог Пантелејмона на Светој Гори.

Власти у Атини надају се да би Путинова посета могла да повећа број руских туриста на грчким плажама, гдее их је прошле године било мање него раније.