Прочитај ми чланак

ПЛЕНЕ И КОЛА ХИТНЕ ПОМОЋИ: Од извршитеља заштићене само војска и полиција!

0

Чак и најнеопходнија средства за рад здравствених, школских и социјалних установа подлежу заплени. Могу да се плене и табле и катедре у учионицама, судски намештај, возила Хитне помоћи.

izvrsitelji-790x528

Компјутери, школске табле, катедре, судски столови и столице, возила Хитне помоћи – готово да нема ничег у Србији што, по закону, не може бити предмет пленидбе било извршитеља, било порезника, што показује и последњи случај с возилима Хитне помоћи у Нишу.

Због неплаћених дежурстава, рада на празник и јубиларних награда за које нису уплаћене ни дажбине држави вредне 1,2 милиона динара, нишки порезници кренули су у принудну наплату од тамошње Хитне помоћи. Како је рачун ове здравствене институције већ неко време блокиран, они су службена возила пописали, и сада се чека да ли ће се наћи други начин за измирење дуга или ће кола бити продата на лицитацији.

AПAРAТИ ЗA КОМAРЦЕ

Укупан порески дуг на нивоу Србије премашио је 700 милијарди динара. Од те суме велики део је ненаплатив, пошто се већина предузећа налази у стечају или је угашена. Како би намирили потраживања од оних које закон не штити од принудне наплате, порезници могу да блокирају рачуне предузећа и да им плене имовину. Често се на списку за лицитацију налазе, осим возила, намештаја и ораница, и воће и поврће, шминка, апарати за комарце, намирнице…

Из Хитне помоћи поручују да животи пацијената ниједног тренутка неће бити угрожени, јер је реч о службеним колима, а не возилима за пацијенте. Питање је, ипак, да ли ћемо доћи и до тога, јер закон нигде не каже да се специјализована возила Хитне помоћи, школске табле и рачунари добијени као донације, школски кошеви и намештај у социјалним установама не смеју пленити. Како нам је речено у Комори извршитеља, они у принципу имају толерантнији однос када је дужник школска, здравствена или социјална установа, али с друге стране, закон их обавезује и да дуг наплате.

Извршитељи не смеју да плене објекте, оружје и друге ствари које су у функцији безбедности и одбране земље. Дакле, не смеју да плене од полиције и Војске.

Од суда смеју. У то се јавност и уверила пре само недељу дана, када су извршитељи, опет у Нишу, пописали компјутере у Извршном одељењу Основног суда на име око 200.000 динара неисплаћених судских трошкова Драгану Савићу, из Куршумлије. Његов адвокат Станимир Ђурић најавио је да ће, уколико новац не стигне до петка, пописани компјутери бити понуђени на лицитацију.

Председник Високог савета судства Драгољуб Милојевић затечен је информацијом да проблем још није решен.

– Ја сам у Русији. Дао сам још прошле недеље налог да се то реши. Установићемо шта се десило кад се вратим – рекао је Милојевић кратко за „Новости“.

Aдвокат Ђурић је најавио и нове пленидбе, јер има извршне пресуде на још 1,2 милиона динара. Ово је заплашило многе судије: јер уколико буду доносили ослобађајуће пресуде, постоји опасност од тога да њихов суд уђе у блокаду. Наиме, према закону, одштету за неодбрањене оптужнице плаћају судови, а не тужиоци.

Од пленидбе су изузета и примања по основу законског издржавања, накнаде штете због оштећења здравља или губитка радне способности, као и због изгубљеног издржавања.

Како каже Неда Петровић, сарадник за односе с јавношћу Коморе извршитеља, ту су и инвалиднине, социјална помоћ, примања по основу привремене незапослености, дечји додаци и стипендије.