Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ НЕНАЈАВЉЕНО У МОСКВИ, Путин о томе ко ће у владу

0

Премијер Србије Aлександар Вучић борави у приватној посети Москви, где се састао и са председником Русије Владимиром Путином.

putin vuci 2g

Фото: Kremlin.ru

Вучићева посета није раније најављена, а то да је у Москви објавио је прес-секретар Кремља Дмитриј Песков, који је и најавио сусрет са руским председником.

Како је саопштено из Владе Србије, Вучић је разговарао са Путином о „даљем унапређењу политичких и економских односа две земље“.

„Двојица лидера закључила су да искрено и истинско пријатељство српског и руског народа у будућности мора бити потврђено још конкретнијом и успешнијом сарадњом у свим сферама друштвеног живота“, наводи се у саопштењу.

Премијер Вучић захвалио је председнику Русије на политичкој подршци коју Русија пружа у очувању територијалног интегритета Србије.

Како је објављено на званичном сајту Кремља, Путин је Вучићу честитао на изборној победи, да би затим говорио и о формирању будуће владе Србије.

„Желео бих да изразим наду да ће, без обзира на будући састав Владе Србије, у њој достојно место заузети људи који ће обратити озбиљну пажњу на развој наших међудржавних односа. Наставићемо рад на јачању међудржавних веза, на успостављању односа у области политичке сарадње, економије, на међународној арени. Драго нам је због ваше победе. И честитам вам“, рекао је Путин Вучићу.

Премијер Србије обећао је да ће урадити све што зависи од министара Србије за развој односа са Русијом. „Нама веома много значе односи са Руском Федерацијом. Посебно ценимо и ваш лични допринос за развој односа између наших земаља, за јачање односа у свим областима“, изјавио је Вучић.

Он је додао да ће нова влада у Србији бити формирана до средине јуна. „Нама је част и дужност да учинимо све како би се односи са Руском Федерацијом формирали у свим правцима, у економији и политици“, додао је Вучић.

Вучић је у Москву отпутовао због лекарских прегледа, речено је за „Блиц“ у кабинету премијера.

Руски „Спутњик“ преноси да је Вучић последњи пут боравио у Москви у новембру прошле године када се срео с руским председникма, али и с премијером Дмитријем Медведевом, као и члановима руске владе.

Вучић је тада отворио Српско-руски пословни форум и посетио Московски међународни форум иновативног развоја „Отворене иновације“.

Током тродневне посете састао се и с представницима руских компанија с којима су размотрена актуелна питања трговинско-економске сарадње, укључујући реализацију заједничких пројеката из области енергетике, индустрије, транспорта и пољопривреде.

Вучићева посета Москви није била раније најављена, али се српски премијер састао с руским амбасадором Aлександром Чепурином прошле недеље, када је саопштено да су разговарали о односима двеју земаља и закључили да су они на изузетно високом нивоу.

„Навели су да ће и даље сарађивати на очувању независности и суверенитета Србије. Вучић и Чепурин су разговарали и о унапређењу економске сарадње Србије и Русије“, саопштила је Влада Србије.