Прочитај ми чланак

ПАРИЗ – ДЕМОНСТРАЦИЈЕ: Сукоб полиције и демонстраната, бачен сузавац …

0

Маскирани демонстранти и полиција сукобили су се на улицама Париза током демонстрација против реформи закона о раду, јавља агенција АФП.

Демонстрације у Француској 26. мај 2016.

Како се наводи, група демонстранат је гађала полицију стакленим флашама, а узвраћено им је сузавцем.

Paris demonstracijag
Француска агенција јавља да је та група је била међу стотињак људи који су се одвојили од главне поворке демонстраната и почели да разбијају прозоре на околним радњама и на паркираним аутомобилима на улици.

Широм Француске су за најављени још оштрији штрајкови, протести и блокаде него протеклих дана због спорног закона о раду, а синдикалци су у граду Авру још од раног јутра палили гуме и блокирали главни мост.

Paris demonstracije 2jpg

На хиљаде лучких радника у Авру блокирало је један од главних нафтних терминала у Француској и нагрнуло на трг испред градске скупштине, бацајући димне бомбе у знак протеста због предложених реформи у домену рада.

Радници су активирали димне бомбе разних боја, а неке су бацали у фонтане, изазивајући огромне водоскоке, преноси агенција АП.

Paris demonstracije 35
Француски премијер Мануел Валс рекао је јутрос да спорне реформе у домену рада неће бити повучене, али да су могуће измене тих реформи „на боље“, мада није прецизирао у чему би се састојале евентуалне измене.

Реформе, у виду новог закона о раду који предвиђа продужење сада 35-часовне радне недеље и лакше отпуштање запослених, већ недељама изазивају протесте и талас штрајкова у Француској.