Прочитај ми чланак

ЉУБАН КАРАН ЗА СКОПСКИ „ДНЕВНИК“: Балкански чвор ће се тешко размрсити без мача

0

Ако у Македонији не могу да се организују избори, онда су они који провоцирају сукобе одустали од политичког решења, предвиђа Љубан Каран, пензионисани потпуковник југословенске Контраобавештајне службе (КОС). У интервјуу за „Дневник“ он указује да САД немају интерес да имају хаос и рат на Балкану. Али истовремено у актуелној конфронтацији са Русијом САД желе „да имају јасну ситуацију у својој позадини“, због чега су се на удару нашле владе у Макединији и Србији.

ljubankaran

Ако у Македонији не могу да се организују избори, онда су они који провоцирају сукобе одустали од политичког решења, предвиђа Љубан Каран, пензионисани потпуковник југословенске Контраобавештајне службе (КОС). У интервјуу за „Дневник“ он указује да САД немају интерес да имају хаос и рат на Балкану. Али истовремено у актуелној конфронтацији са Русијом САД желе „да имају јасну ситуацију у својој позадини“, због чега су се на удару нашле владе у Макединији и Србији.

У вашој анализи Купујмо оружје, Немачка нам неће обезбедити мир тврдите да Немачка неће обезбедити мир Србији. Зашто?

— Покушао сам да разбијем једну заблуду која скупо може да кошта српски народ. У нашој јавности, а, што је још горе, и код дела политичара који одлучују о судбини Србије јача убеђење да доласком јаких немачких корпорација у Србију престаје опасност од дестабилизације и угрожености споља. Тако, по њима, куповина респективног оружја постаје непотребна и само провоцира рат. Не слажем се с тим, зато што су САД у стању да погазе свачије интересе зарад својих, па и Немачке. Зато одбрана земље не сме да буде ствар тренутних политичких односа, него дугорочне политика земље.

skopljeprotest09

Колики утицај Немачка има на балканске државе?

— Немачка је светска економска сила и ништа више од тога. Њен утицај на балканске земље је велики, али тај тренд је на силазној путањи. На Балкан пуном снагом улазе САД, тако да за Немачко деловање има све мање простора. Добро знамо колики је утицај на Хрватску имала Немачка, да би данас потпуну доминацију имале САД. Балкански чвор се, по свему судећи, неће моћи размрсити без мача и зато САД узимају ствар у своје руке – такав развој ситуације потпуно је у њиховом домену.

Да ли мислите да су се у Грчкој сукобили САД и Немачка?

— Не мислим да су се у Грчкој сукобили интереси САД и Немачке. Грчка је, због катастрофалне презадужености, врућ кромпир, кога сви радо гурају од себе. Као и свуда, САД су у прилици да бирају шта ће урадити саме а шта ће препустити другима. Грчки проблем је потпуно економски и зато је препуштен Немачкој иако није тајна да је већина одливеног грчког капитала завршила у САД.

Сем тога, као војни парнер САД Грчка није потпуно поуздана и зато није у пуној функцији у наступу Алијансе према Истоку. Турска, која има бројне спорове са Грчком, једна је од најстаријих и најпоузданијих чланица НАТО. И то један од разлога зашто решење грчке кризе САД препуштају Немачкој.

Берлин је именовао специјалног изасланика у Македонији Јоханеса Хајдла, који би требало да помогне у решавању политичке кризе у земљи. Какво је ваше мишљење о томе?

— Овде је основно питање да ли је Немац упућен у Македонију да се проблем реши или зато да се не би решио и да ескалира. Јер, колико могу да оценим, неприкосновени ауторитет над свим актерима у македонском неспоразуму имају САД, поготово према онима који распирују сукоб. Зашто онда специјални изасланик није Американац? Јер и у Македонији, као и у другим регионима Балкана, превагнуће амерички, а не немачки интерес.

Шта мислите о стању догађаја у Македонији?

— Македонска афера прислушкивања није ништа посебно, јер су се сличне афере дешавале у свим земљама у региону, па и у Немачкој. Али, ако ствар није у томе и ако је све то само искоришћено као повод за изазивње кризе, напетости и сукоба, онда су Македонци у великом проблему, а Срби заједно с њима, јер немири и сукоби неће остати унутар Македоније. Оно што се догађа у Републици Српској и Црној Гори указује на шири план дестабилизације Балкана. Ако се у Македонији не могу организовати ни избори, онда су они који провоцирају сукобе одустали од политичког решења. У том случају Хајдл неће имати ни снагу ни неопходну подршку САД да проблем реши.

У предвиђању коначног решења балканске кризе требало би имати у виду да САД на Балкану имају поуздане послушнике. То су пре свега албански, хрватски а донекле и бошњачки корпус, са којима су односи САД већ постали традиционални. Наш проблем у Србији је што нам се интереси често укрштају са интересима наведених корпуса, а ни Македонија није у повољнијој ситуацији, јер ће САД сигурно подржати оне у које се може поуздати.

Да ли САД у овом тренутку имају интерес да виде хаос и рат на Балкану?

— Не може се рећи да је интерес САД хаос и рат на Балкану. Сукоби, па и ратови у крајњој линији, само су средства за остварење правих циљева. Сви знамо у чему је проблем – у глобалном сучељавања САД и НАТО са Русијом, и то је суштина свега што нам се догађа. Демонстрација могућности руског оружја у Сирији и поруке московске војне параде јасно указују – а то су процене и Запада – да је Русија усавршила нова оружја и нове борбене системе и да је практично анулирала значајно заостајања у односу на НАТО.

САД сада имају две могућности: или да се одрекну агресивног наступа према Русији или да што пре крену на директно сучељавање, док Русија још више не ојача. У томе је наш проблем, јер они хоће чисту и јасну ситуацију на комплетном Балкану као и у другим европским земљама, све до граница Русије. Ракетно полуокружење Русије се интензивно дограђује, што је показало и стављање у оперативни рад ракетне базе у Румунији и почетак изградње нове у Пољској. Немири, сукоби, хаос а можда и нешто горе требало би да елиминишу и маргинализују све владе и политичке структуре које не желе да се одрекну везе са Русијом, и тако руски утицај трајно уклоне са Балкана.

То је чисто војничко гледање на ствари, јер ни један командант не жели нејасну ситуацију у позадини, и то је редовно прва ствар коју мора да реши. Усуђујем се да проценим да ће прве на удару бити владе у Македонији, Републици Српској и Србији.

banjalukaprotest21

Да ли сумњате да се крије нека позадина иза тоге што се мигранти са Средњег Истока и Африке упућују у Немачку?

— Ништа се не дешава случајно, поготово не тако крупне ствари. Свако ће вам рећи да је мигрантска криза настала смишљено и да је плански испровоцирана. Ако не можете утврдити ко је то урадио, ви онда процените коме то одговара. Мигрантска криза је за Европу ноћна мора, што значи да се одговор намеће сам по себи – да иза свега стоје САД.

У фебруару сам присуствовао Првој међународној конференцији о безбедности, која је одржана на факултету Џон Незбит у Београду на тему Национална и међународна безбедност, а на којој су активно учествовали научници из више земаља Запада – САД, Израела, Грчке, Италије, Немачке итд. Било је говора о Исламској држави као једном од генеретора мигрантске кризе и отворених питања зашто се она не уништи силом. Научник из САД је објаснио да је „Исламска држава идеја, а да се идеја се не може уништити силом“. Наравно да се не слажем са том теоријом, јер – ако су САД могле силом уништити режиме у далеко боље организованим државама као што су Ирак и Либија – наравно да могу силом да униште ISIS. Пошто то неће да учине, испада да им мигрантска криза и ISIS одговарају.

Кажете да Немачка понекад ради тотално у корист своје штете. Да ли се може очекивати да Берлин престане с тим и да се извуче из канџе Америке?

— САД виде велику опасност у економском повезивању Немачке са Русијом, зато што та веза резултује наглим просперитетом и јачањем обе земље. Из економског јачања произлази неочекивано брзо војно јачање Русије, посебно у погледу конвенционалног наоружања. На пример, Руси уводе у оперативне јединице нови тенк „армата“, где посада управља и тенком и ватром из сигурносне капсуле. Врло су близу да реализују тенк без посаде на даљинско управљање. Зато извори руских прихода који све то омогућавају морају да се прекину или санкцијама или изазивањем хаоса у Европи. Интереси Немачке у свему томе нису важни.

Тако је Немачка често у неприлици да под притиском САД доноси тешке одлуке на своју штету. На то је принуђена не само због давних клаузула у вези са капитулацијом него просто зато што је Немачка само економска, али не и војна сила. Први пут ове године од Другог светског рата Немачка је донела одлуку о јачању својих војних снага, што би могло да значи да је потпуно свесна овог о чему говорим. Међутим, далек је пут до тога да Немачка на том плану учини нешто више, јер је под пуном контролом америчких обавештајних служби, које прислушкују чак и Ангелу Меркел.

Sandapistaljka

Да ли је могућа сарадња Немачке са Русијом?

— Економска и друга сарадња имала је сјајан период све до вештачки изазване политичке кризе и рата у Украјини. Такав период сарадње се у скорије време неће поновити, јер то неће дозволити САД. Економске санкције, Украјина, Крим и све друго што се помиње и потенцира само су изговори за пресецање ове природне гигантске пословне везе, која би временом, ако би нормално функционисала, могла довести САД у инфериоран положај према Русији. Није далеко од памети да се намерним слабљењем Немачке, па и преко мигрантске кризе, слаби Русија.

Уз све то, Немачка улази у озбиљан неспоразум са Турском, где је принуђена да бира да ли да пусти слободан улазак у Европу за 75 милиона Турака, који ће такође похрлити у Немачку, или да поднесе нови удар два милиона миграната, које за сада контролишу Турци. Ова немачка дилема итекако се тиче нашег региона и директно угрожава све земље на мигрантској рути. Замислите да се на нашем ионако нестабилном и ровитом терену нађе још два милиона избеглица. Типујем да ће се управо тако и догодити.