Прочитај ми чланак

НЕЛЕ КАРАЈЛИЋ: Сви политичари у Србији глуме Тита, али безуспјешно…

0

Ја гласам увијек, чак и кад не знам за кога, јер је то једини начин да промјеним моју земљу на боље. Други начин је револуција, али не видим да је ико заинтересован за то. Барем не за сада.

 

Ја гласам увијек, чак и кад не знам за кога, јер је то једини начин да промјеним моју земљу на боље. Други начин је револуција, али не видим да је ико заинтересован за то. Барем не за сада.

Некадашњи фронтмен Забрањеног пушења и идеолог Новог примитивизма баталио је рокенрол и бацио се на писање. Тренутно је заокупљен пројектом поводом 160 година рођења Николе Тесле, у коме велике силе и мале људе, ФБИ и ЦИА, комичне и трагичне ситуације…спаја ванвременски геније из Смиљана. Признаје да, откако пише сценарио, политику прати рекреативно, иако је на изборе, као и увек, изашао.

Откуд идеја да се пише и ради драма/представа/спектакл о Тесли?

-Инспирацију није тешко објаснити. Тесла је један од оних ријетких умова који су покренули свијест човјечанства, маестрални геније о којем до сада нико није испричао ваљану причу. Његова ингениозност није само долазила из сфере проналазаштва у којој је био убједљиво највиспренији, већ и из његовог посебног поимања свијета. Осим тога, у последње вријеме својатају га и они са којима он нема никакве везе, а познавајући нас, склони смо забораву.

Ми смо спремни да правимо разне велике манифестације у славу цара Константина, који са нама има везе колико и ја са бејзболом, а оне који су много више наши, а који су задужили планету, заборавимо. Двјестагодишњица од рођења Његоша прошла је а да то нисмо ни примјетили. Радим ову представу да се то не би поновило и са Теслом.

Како се ФБИ створио у тој причи и откуд крими заплет у причи о једном научнику, физичару?

-У центру наше приче је несретни полицајац, патолог, који је од шефа ФБИ добио задатак да установи смрт неког старца на 33. спрату хотела “Њујоркер”, и да пажљиво и систематски покупи све папире и списе које су се у старчевој соби нашле. 

Како у списама није било онога што су сви тражили, тај несретни патолог ушао је у вртлог шпијунске афере разапет међу разним тајним службама и самог федералног истражног бироа – као једини осумњичени да је однио тајну коју је Тесла прије тога многима обећавао.

Не знајући о чему се ради, полицајац постаје жртва велике игре. Једини који му може помоћи је Никола Тесла, којег среће у својим сновима. Ту сазнајемо и ко је Тесла и одакле долази, како је долазио да својих открића, те његове свјетоназоре о човјеку, космосу, природи…

 

Питање Теслине тајне интригира већ цео век… Верујеш ли ти у њу, и да ли мислиш да је она духовне или материјалне природе? Да ли може да убија на даљину, од рељефа прави равне плоче, или служи некој другој сврси…

-Постоје подаци да је Тесла био у контакту са одређеним тајним службама и да су скоро сви од њега очекивали одлучујућу помоћ у временима која су била узбуркана и смутна. Умро је усред другог свјетског рата и тешко да такав капацитет није имао неки рецепт за зараћене стране. Он је, очигледно, тај рецепт однио са собом. Да га је неко присвојио већ би одавно био употребљен, а то не би било добро за човјечанство. Четрдесетак година прије своје смрти Тесла је већ био у стању да изазове земљотресе, да обасја небо, да контролише кретање на даљину. Да његова генијалност буде још очигледнија, требало би рећи да је Америка у то вријеме била у развојној фази борбе између индијанаца и каубоја.

Хрвати у јуну на Јаруну организују велики рок фестивал, у оквиру којег ће свечано открити Теслин торањ висок 30 метара. Двјестагодишњица од рођења Његоша прошла је а да то нисмо ни примјетили. Радим ову представу да се то не би поновило и са Теслом

Да ли је Србија стала иза тога што радиш, а везано је за Теслин јубилеј?

– Па, када бих рекао да јесте, не бих у потпуности говорио истину. Али, надам се да ће они које је премијер Вучић овластио да се баве том тематиком препознати у овој причи некакав национални интерес. Хрватска држава се спрема да у јуну, на Јаруну крај Загреба, а истим поводом, организује велики рок фестивал, у оквиру којег би свечано био откривен Теслин торањ висок 30 метара. Ваљда на крају нећемо зажалити што смо направили представу у којој је Тесла Србин, а не Хрват (смех).

У последње време тотално си из сфере музике скренуо ка те-ве, а сада и у позориште. Како објашњаваш тај заокрет, јеси ли сазрео или ти је три строфе+рефрен данас премало да би исказао оно што се накупило у теби?

– Покушавам да радим само оно што ме инспируше и у чему се осјећам у потпуности испуњен. Музика је то и била дуго времена, нарочито период моје “свјетске авантуре”. Али сам се тога поприлично заситио. Нисам од оних који могу вјечно да крстаре позорницама пјевајући једну те исту пјесму. Замори ме. Наравно, дивим се онима који су то у стању. Мени, очигледно, изненадне промјене годе. Највеће узбуђење осјетим онда када крећем испочетка.

nele-karajlic1-foto-aleksandar-dimitrijevic--11_f

 

Планираш ли да се вратиш музици, у било којој форми, да те очекујемо поново на бини или не?

-Представа о Тесли у своме сегменту има и музику. Морам ти признати да сам осјетио лагану напетост када сам ушао у студио. Ко зна шта ће да се деси. Када се осврнем на све оно шта сам радио у животу схватим да је Џејмс Бонд био у праву када каже: Никад не реци никад.

Шта ће пре ујединити Забрањено пушење, тачније тебе и Сеју: а.)милион евра или б.)једна добра балканска, мушка свађа, у којој ћете рећи један другом све што Вам је на души?

-Више бих волио да то учини милион евра, ха, ха, ха…

Сејо и ја смо метафора два народа који су “расли на истој земљи, а из разних корјена”. Ако већ мора, више бих волио да нас поново зближи милион евра, ха, ха, ха

Шта замераш свом компањону из дана надреалног живота, а шта можеш да разумеш и опростиш, с обзиром на околности и ситуацију? Је ли трач или истина да те је звао док си лежао у болници, после инфаркта, на апаратима – да те обавести да је регистровао име бенда на себе?

– Немам шта да замјерим. Једноставно смо се разишли свако на своју страну. Нас није раздвојила само другачије гледање на будућност бенда, већ и потпуно супротан свјетоназор, поглед на догађаје из деведесетих, читав терет историје који лежи на плећима свих нас који смо рођени у том граду а који гледамо свако на свој начин. 

Нас двојица и јесмо метафора два народа са истог тла, који су “расли на истој земљи, а из разних корјена”. Тешко ту може шта поправити. Можда тих милион евра. Ха, ха, ха… Што се имена тиче, више се и не сјећам.

Да ли си у контакту са другим људима са некадашњег Примус радија, ЗП-а и Топ листе надреалиста, Зеном, Ђуром, Шекијем, Дарком (Минком), Елвисом…? Где су, шта раде, о чему причате кад се видите?

-Контакти су врло ријетки и површни. Са некима се нисам чуо још од прије рата. Једнини с којим комуницирам редовно је Шеки. А и са њим углавном говорим о холестеролу, повишеном шећеру, притиску, здравој исхрани…

Ако није одвећ безобразно, питао бих те за кога си гласао на изборима, да ли си уопште гласао? Ако ниси, што ниси, шта те је оставило даље од биралишта те недеље?

– Безобразно је. Ха, ха, ха. Наравно да сам гласао. Ја гласам увијек, чак и кад не знам за кога, јер је то једини начин да промјеним моју земљу на боље. Други начин је револуција, али не видим да је ико заинтересован за то. Барем не за сада.

Први српски политичар који личним примјером увјери народ да му је опште добро испред  личног биће нови Тито. За сада су сви то глумили, безуспјешно

Које си српске политичаре упознао, и какав су утисак оставили на тебе, сваки понаособ?

-Нисам их упознао много. Барем не оне који воде главну ријеч. И када се сретнем којом згодом са неким од њих, прозбори се пар ријечи, тако да је тешко дати неки закључак о тим људима. Први од њих који својим личним примјером увјери народ да му је опште добро далеко испред личног биће нови Тито. За сада су сви то глумили, безуспјешно.

Сведоци смо недавног митинга/контрамитинга у Бањалуци. Пратиш ли политику у РС и Федерацији и како коментаришеш то заоштравање и поделу у српском ентитету? Да ли је неразумевање објективне природе, произашло из класичног односа власт- опозиција, или ти се чини да су посреди и неки утицаји са стране?

-На овоме тлу нема никаквог зла које није дошло са стране. Једини циљ свакога завојевача је да држи под стресом своје колоније. Босна је типичан примјер тога. Нажалост они у Босни то чине са великом лакоћом. Зачас направе тензије и хаос. Чини ми се да је цјели Балкан под неком посебном присмотром, а да су велике силе спремне да нас држе под стресом колико је то неопходно. Уочавамо и методологију.

Чим се неко попне на изнад 45% подршке становништва, почиње земљотрес, афере, подбадања, штрајкови, демонстрације… Најперфиднија је, ипак, идеја коју су нам усадили у главу да ћемо се ми, чим они оду, поново побити између себе. Истина је управо супротна. Ми се између себе бијемо само кад су они ту. Кад они оду ми ћемо живјети у миру.

158119_dr-nele-karajlic-01_f


Како си ти доживео изјаву Давутоглуа испред Ферхадије о 78 милиона Турака који ће прискочити у помоћ ако затреба…?

-Давутоглу је учинио исто оно што чине све империје које су улазиле у Босну последњих девет вјекова. Помутио је мало воду.

Велике силе нас држе под  стресом колико је то неопходно. Уочавамо и методологију. Чим се неко попне изнад 45% подршке, почиње земљотрес: афере, штрајкови, демонстрације…

Србија је у раскораку, с једне стране ЕУ која на путу интеграција има своје захтеве, пре свега признање Косова и санкције Путину, с друге стране Русија, која Србију види као последњу трамвајску станицу на путу НАТО ка Москви. Како сачувати јаја читава у том процепу?

-Тешко. Ако узмемо Тита као примјер вјештог акробате, требамо се само сјетити да је он балансирао водећи респектабилну земљу са више од 22 милиона становника, наоружану до зуба, снажне идеологије, спремну да изгине… Ми данас, нит смо наоружани, нит нас има 22 милиона, идеологија нам је новац, изгинули смо довољно, а о респекту не вриједи трошити ријечи. Ипак, до сада, наш брод некако плови између ове двије стијене, сциле и харибде.

Где видиш ову земљу и регион за 10 година: У ЕУ, НАТО, Руској конфедерацији.. У миру, рату? Знамо те као пророка, зато и питам…

-Немој само да ја прогнозирам. Ставимо то на кладионицу.

На крају баладе, кад подвучемо црту, ко је више крив за оно што нам се десило и дешава, домаћа глупост или и(о)ностране паре?

-Иностране паре рачунају на нашу глупост, али и наша глупост рачуна на иностране паре. Само што глупости увјек има више него пара… а и шта ће ти паре кад си глуп.

БУРЕК И ХАМБУРГЕР КАО РЕАЛ И ЈАВОР

Жељо или Сарајево?
– Жељо, факат.

Битлси или Стонси?
– Да парафразирам Черчила: Ако си млад, а више волиш Битлсе, ти си кукавица, а ако си стар а више волиш Стоунсе – ти си глуп!

Џо Страмер или Сид Вишус?
-Овде ми је најтеже да одлучим, али рећи ћу Џо Страмер.

Малколм Мухарем или Малколм Мекларен?
-Малколм Мухарем, наравно

Бурек или хамбургер?
– Овде и нема неке конкуренције, поредити Бурек(великим словом) са хамбургером је као поредити Реал из Мадрида са Јавором из Ивањице

Нес или турска?
-Не пијем кафу… да си ме питао за пиво…

Фејсбук или Твитер?
-Не користим ни једно ни друго.

Партизани или четници?
-Партизан

Трамп или Хилари?
-Трамп, нормално.