Прочитај ми чланак

КAKO ПРЕПОЗНАТИ ТЕРОРИСТУ ИЛИ ПЕДОФИЛА? Нова технологија чита све са лица

0

Наводно су већ потписали уговор с државном сигурносном агенцијом у Израелу како би им помогли у откривању терориста.

lll

Фото: GIPHY

 

Наводно су већ потписали уговор с државном сигурносном агенцијом у Израелу како би им помогли у откривању терориста.

Израелска компанија Фацептион тврди да су развили технологију којом се након једног погледа на особу могу открити карактеристике невидљиве људском оку.

Из Фацептиона даље тврде да се њиховом технологијом могу идентификовати различити типови људи – од одличних играча покера, генија, финих криминалца па до педофила. Наводно су већ потписали уговор с државном сигурносном агенцијом у Израелу како би им помогли у откривању терориста.

– Наша технологија разуме људе много боље него што их други људи разумеју. Личност је одређена нашим ДНК и показује се на нашим лицима – рекао је директор фирме Схаи Гилбоа.

6

Фото: FONETAP

 

Приликом анализирања нечијег лица, Фацептион користи 15 различитих класификатора који по Гилбои са 80 одсто прецизношћу откривају одређене људске карактеристике.

9

Фото: GIPHY

 

За разлику од компаније, други стручњаци врло су скептични према њиховим тврдњама:

– Могу ли предвидети хоће ли неко постати убица само гледајући га у лице. Мислим да вам је јасно зашто је ово контроверзно – казао је професор рачунарских наука на Универзитету Вашингтон Педро Домингос.

7

Фото: FONETAP

 

Опасност оваквог система, који помало подсећа на СФ причу Филипа К. Дика „Миноритy Репорт“, је у несавршености компјутерског система који би из нечијег лица требао да извуче карактеристике особе.

000

Фото: GIPHY

 

Чак и Гилбоа признаје да се њихова технологија може користити тек у комбинацији с другим изворима и подацима о некој особи.

– Докази о прецизности ових прогноза су врло слаби. Таман кад смо помислили да је физиогномика умрла пре 100 година. Ах.. – резигнирано је закључио професор психологије на Принстону Александер Тодоров.