Прочитај ми чланак

„Чавез убијен јер је хтео да прекине доминацију долара“

0

"Болест која је довела до смрти председника Венецуеле Уга Чавеза била је изазвана како му се не би дозволило да прекине доминацију долара и промени међународни валутни систем", изјавио је потпредседник Венецуеле Аристобуло Истурис, јављају агенције.

581874_1225634_iff

– Уго Чавез је постао главна мета, непријатељ број један великих финансијских центара и зато су га убили. То сви знамо, али не можемо да докажемо. Чавез је намеравао да збаци једну од најјачих омчи за доминацију народом: међународни валутни систем и преимуц́ство долара – тврди Истурис, преносе агенције.

Немајуц́и доказе за своју теорију, Истурис је навео да је један број политичара који се у овом тренутку налазе на челу земаља региона у то време такође имао симптоме онколошке болести.

Он је поменуо председника Парагваја (2008-2012) Фернанда Луга, његову аргентинску колегиницу Кристину Фернандес де Киршнер (2007-2015), бразилског лидера Луиса Игнасија Лулу да Силву (2003-2010) и Дилму Русеф, која је дошла на чело највец́е земље Јужне Америке 2011. године.

У јуну 2011. године кубански стручњаци су потврдили рак код Уга Чавеза. У Хавани се лечио и имао неколико операција, али није успео да се избори са болешц́у. Петог марта 2013. године Чавез је умро у Каракасу.