Прочитај ми чланак

Руси тестирају ракету која може да уништи целу Француску

0

Русија се припрема за тестирање нуклеарне ракете толико снажне, пишу руски медији, да је у стању да са лица земље збрише Тексас или Француску, и то у само неколико секунди.

514720_raketa_fЈош 2009. године Русија је почела да развија РС-28 Сармат, супер-тешки термонуклеарни интерконтинентални балистички пројектил. Данас, седам година касније, Русија планира прво тестирање новог оружја. 

Снага ове ракете је толика, да се предвиђа да би могла у само неколико тренутака да збрише целе нације. Неки због тога Сармат називају „машином за крај света“, а неки једноставно – „Сотоном“, с обзиром да се ради о наследнику Р-36М ракете коју су у НАТО неслужбено називали – „Сотоном“. 

За разлику од ње, Сармат ће имати технологију која ће јој омогућавати да избегава радарске системе, што ће супарницима Русије сигурно причињавати значајне главобоље у случају сукоба. 

Пројектил ће иначе бити у стању да носи 12 бојних глава, а домет ће му бити 10 хиљада километара, што значи да ће Русији „на дохват руке“ бити све европске метрополе, али и амерички градови на јужној и западној обали. 

Прво тестирање требало би да се догоди овога лета, а оружје би могло постати званични део руског војног контигента нешто пре 2020. године.