Прочитај ми чланак

СОЛИДАРНА ПОЉОПРИВРЕДА: Ево како до здраве хране директно од сељака

0

Такозвана солидарна пољопривреда подразумева да финансирате оно што ћете да поједете, здраво произведено и без посредника. Друштво српских домаћина има улогу посредника и нуди заинтересованима да их повеже са провереним газдинствима

etno srpski proizvodi i hrana

Солидарна пољопривреда је једини начин да купац зна да једе здраву храну, јер директна веза са пољопривредником то омогућава. У Друштву српских домаћина планирају да потрошаче из града директно повежу са произвођачима од којих ће моћи да набављају свежу храну.

Овакав начин снабдевања, где купац директно поручује од произвођача, прави је хит у свету, а и у Србији већ има покушаја да се организује. Рецимо, ИВА фарма у општини Владимирци производи храну коју купује круг од тридесетак породица које су чланови система.

 

АМБАЛАЖА И ВРЕМЕ

Један од највећих проблема за дистрибуцију је непоузданост купаца, јер се неке поруџбине не преузимају у договореном термину. Због тога је брза пошта боље, мада скупље решење.
Други велики проблем је амбалажа. Ово нарочито важи за млечне производе. Циљ је да све буде еколошко, па је важно да купци враћају амбалажу.

 

У неким крајевима Београда већ постоје контакти између потрошача и произвођача. Рецимо, у Блоку 37 Драган Милићевић из села Дучића код Мионице већ годинама доноси храну познатим купцима.

– Током недеље читава моја породица производи храну, а Београђани телефоном наручују шта им треба – каже Драган Милићевић.

– Имамо краве, прасиће, јагњад и башту. Намирнице доносимо према списку и поделимо. Пред празнике закољемо прасиће, испечемо и њих донесемо. Зими су најтраженији чварци и шунка, пред Ускрс јаја и пилићи. Неки људи редовно траже млеко, сир и кајмак. За оне са високим притиском правимо мање слано. Било је потребно више од деценије да се створи поверење. Произвођачи који продају на пијаци не могу да зараде, јер су потребне године да би остварили контакте са купцима који желе проверену робу. Када бих сада почео на другом месту, поново би ми требало много времена да дођем до нових купаца.

Пошто би и други грађани желели да имају свог произвођача, у Друштву српских домаћина размишљају како да их повежу.

– Продавци на пијацама су најчешће купци и накупци, па у Удружењу српских домаћина могу да се јаве заинтересовани грађани (011/334-7774) да их повежемо са произвођачима – каже професор Миладин Шеварлић, председник УО Удружења српских домаћина.

– На сајту могу да виде списак намирница и да попуне образац и поруче. Купци ће моћи да наручују робу до среде, а после је петком преузимају на Тргу Николе Пашића 4 или да им стиже брзом поштом. Намирнице ће бити свеже, сезонске и гарантованог порекла, домаће производње. Размишљамо о амбалажи и да укључимо Савез пољопривредника инжењера и техничара Србије како би радили директно на терену.