Прочитај ми чланак

НИКО ДО МЕДИЈА НИЈЕ ПРЕНЕО: Погледајте масовну параду у Пјонгјангу (ВИДЕО)

0

У центру Пјонгјанга данас је почела масовна парада којом се обележава завршетак четвородневног конгреса владајуће партије, на којем је севернокорејски лидер Ким Џонг-Ун проглашен за председника странке.

 

Ким је председавао паради са платформе изнад огромног Трга Ким Ил-Сунга у центру престонице, који су стотине хиљада учесника свечане параде претвориле у “ружичасто море” машући букетима папирног цвећа изнад глава и поздрављајући младог лидера, преноси АФП.

Учесници параде су, такође, махали балонима различитих боја и црвеним заставама владајуће Радничке партије, узвикујући “Мансеи”, што значи “живео”.

Неки су носили и велике транспаренте на којима је писало “Живео друг Ким Џонг-Ун, врховни лидер наше партије и народа” и “Слава нашем вољеном лидеру”, а и грађани који су стајали на главном делу трга држали су плакате у боји са слоганима у част Кима и партије.

Формални шеф државе Ким Јонг-Нам обратио се окупљенима уочи почетка параде, поздрављајући лидера Ким Џонг-Уна и честитајући му на проглашењу за председника Радничке партије током конгреса.

– Овај избор је показао да наша војска и народ имају апсолутно поверење у великог лидера Ким Џонг-Уна – рекао је Ким Јонг-Нам, позвавши целу земљу да “једноумно и с пуним поверењем следи идеологију и вођство поштованог лидера Ким Џонг-Уна”.

Нуклеарно наоружана Северна Кореја редовно одржава масовне војне параде како би обележила кључне датуме и показала своју најновију војну опрему, а данашња парада је цивилног карактера, мада су на џиновским покретним платформама изложени и картонски модели ракета.

Четвородневни конгрес, који је одржан од петка до понедељка, био је прво такво окупљање највиших доносилаца одлука владајуће партије после више од 35 година, а том приликом је 33-годишњем Киму учвршћен статус врховног лидера и наследника једнопартијске државе коју је основао његов деда Ким Ил-Сунг.