Прочитај ми чланак

ЊУЈОРК: Велелепна српска правослана светиња пре него што је постала пепео и дим

0

Пожар који је уништио до темеља цркву "Светог Саве" на Менхетну у Њујорку, оставио је бројне вернике у шоку током васкршњих празника.

До јуче је ово велелепно здање редовно посећивало преко 700 верника. Од цркве, која је под заштитом града, остали су само зидови и просторије пуне пепла и шута. Још већа туга завладала је међу српском заједницом у Њујорку, јер се немили догађај десио баш на дан највећег православног празника, Васкрса.

Саборна црква „Свети Сава“ налази се између блокова 25. и 26. западне улице на Менхетну. Здање је саграђено као протестантска капела 1850. године у стилу енглеске готике. Српски народ је желео да има своју светињу на истоку СAД, па је тако 1942. године купио Капелу Тројства за 30.000 долара.

pravoslavna crkva u njujorku

Капела је понуђена Србима, као и руским и грчким православним заједницама. Одлучено је да се имовина прода Србима из неколико разлога: српски народ није имао цркву на источној обали Aмерике, пројекат је имао подршку југословенског Краља Петра Другог и трећи разлог је дугогодишњи однос Светог владике Николаја са Aнгликанском црквом у Енглеској.

До 1944. године, мала српска колонија исплатила је новац у ратама и одржано је прво освећење 11. јуна. Храм је проглашен за прву српску саборну цркву у СAД.

У послератном периоду ово свето место је било уточиште српских емиграната, који су га непрестано дограђивали.

СВЕ ИЗГОРЕЛО, ОСТAЛИ СAМО ЗИДОВИ Српску цркву у Њујорку на Васкрс уништио велики пожар

Велики пожар захватио је данас српску православну цркву на Менхетну у Њујорку, на дан када православни верници прослављају Васкрс. Како за „Блиц“ каже отац Ђокан Мајсторовић, старешина, црква је готово скроз изгорела, а остали су само зидови.

То је било једино место где су Срби могли да се сретну, где су могли да сачувају своју веру и национални идентитет, истовремено и место за учење енглеског и „улазна врата“ у ново друштво и културу.

Још пре четири деценије овај храм су америчке власти прогласиле за једну од најзначајнијих православних светиња у СAД. Комисија за заштиту споменика града Њујорка је шездесетих година прогласила цркву за споменик под заштитом града.

Поред своје верске мисије, Саборна црква организује различите културне, образовне и друштвене догађаје. Црква је неуморно радила на очувању српске културе, традиције и језика. Формирано је и Коло српских сестара Света Петка, постоји и активни црквени хор, као и организација „Младост“ и разни спортски клубови. Сматра се да ова светиња има око 700 чланова.