Прочитај ми чланак

ЊУЈОРК – AМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Истрага у току, пожар у српској цркви „сумњиве природе“

0

Пожар који је прогутао српску цркву на Менхетну се води као сумњив, наводе истражитељи, а преноси „Њујорк пост“.

pravoslavna crkva u njujorku

Други човек њујоршких ватрогасаца Мајкл Гала наводи да је пожар у Цркви Свети Сава био много снажнији од оног који би био изазвао обичним свећама.

„Нисмо одмах могли да утврдимо узрок па се пожар води као сумњив и под истрагом“, наводи Гала.

Званичници такође наводе да су ватрогасци имали проблема да угасе пожар због јачине пламена.

„Били смо унутар цркве само напр минута пре него што је пожар постао сувише јак“, рекао је Гала.

Велики пожар прогутао је српску Цркву Светог Саве у центру Менхетна у дану у коме православни хришћани прослављају Ускрс.

Жртава и повређених нема, али је једно од њујоршких знамења и место окупљања православаца у „престоници света“ потпуно уништено, зграда је нестабилна и највероватније ће и оно што је од ње остало морати да буде срушено.

Њујорчани су с неверицом гледали док је ватра гутала здање старо више од сто година, а на друштвеним мрежама се могу пронаћи фотографије ватрене стихије, али и оне на којима се види како је црква некада изгледала.

Aмерички медији о српској цркви: Разбуктали пакао

Скоро сви амерички медији објавили су фотографије и снимке пожара наглашавајући да су само неколико сати раније верници у њој присуствовали ускршњој литургији.

Већина истиче да је чувар цркве Слободан Љубенко (69) утрчао унутра у покушају да заустави пламен, али је удахнуо велику количину дима, због чега му је пружена медицинска помоћ.

„Њујорк тајмс“ пише да је пламен „прогутао историјску српску православну цркву“ на Менхетну, која игра важну улогу у српској заједници у Њујорку само неколико сати након што су верници испунили клупе за ускршњу литургију.

„Њујорк пост“ наводи да су верници ужаснуто гледали како гори „историјска црква“ након прославе Ускрса уз фотографију насловне стране штампаног издања на којој пише „Свети пакао, 161. годину стара црква изгорела“.

Тај медиј наводи и да је једна од пролазница, која се затекла на месту пожара на путу до посла, описала да је пожар био толико снажан да је почела да се зноји док су људи испред цркве вриштали „на разним језицима“.

„Њујорк пост“ преноси изјаву Aлексе Велића (31), чији је очух Љубенко, чувар цркве, да је могуће да су пожар изазвале свеће и истакао да је његов очух добро.

На свом сајту „Дејли њуз“ наводи да је „разбуктали пакао прошао кроз цркву“, а да је пламен захватио кров пре него што су стигли ватрогасци.

„Вол стрит џорнал“ је, такође, известио о „разбукталом пожару“ који је унуштио српску цркву у Њујорку, док је ТВ AБЦ њуз објавио бројне фотографије и снимке окачене на друштвеним мрежама уз нагласак да нема повређених у пожару.

AМЦ њуз истиче да су верници и други посматрачи били у шоку док су сведочили како пламен потпуно гута историјску грађевину.

Скоро сви медији подсетили су да црква потиче из 19. века.

ГОРЕЛЕ ПРAВОСЛAВНЕ СВЕТИЊЕ: Ватрена стихија на Васкрс у црквама на три континента!

srpske-crkve-sidnej-melbnurn-foto-ps-1462177666-897665

Македонску православну Цркву васкрсења у сиднејском предграђу Рокдејлу ватрена стихија је потпуно уништила, док је грчка православна црква Благовести у Мелбурну само оштећена.

Како преносе локални медији, пожар је цркву у Рокдејлу захватио око 22х по локалном времену, само неколико сати након ускршњих литургија. Срећом, у згради није било никога.


Неколико сати раније, у најстаријој православној цркви у Викторији, у цркви Благовести у Мелбурну избио је пожар.

Како преносе медији, ватрогасна екипа је позвана око 13.40х, само неколико сати након што су завршене јутарње усркшње церемоније у цркви.

ChbEaJdUUAAHvhz

Зграда је издржала пожар, који је савладан за тридесетак минута. Ипак, како каже свештеник Космас Дамианидес, дим и пламен су оштетили зидове, кров и иконе у цркви.

Пожар је прогутао и цркву Светог Саве на Менхетну, која потиче из 19. века.

Старешина цркве Ђокан Мајсторовић изјавио је да се осећао да је „усред ноћне море“ док је покушавао да дође до цркве, којој је због пожара био блокиран приступ.

ГОРЕЛЕ ЧЕТИРИ ПРAВОСЛAВНЕ СВЕТИЊЕ Ватрена стихија на Васкрс у црквама на три континента

Четири православне цркве гореле су баш током ускршњих празника. Пожар је задесио цркву у Њујорку, која је изгорела до темеља, затим цркве у Сиднеју и Мелбурну, а ватрена буктиња захватила је и манастир Валам у Русији.

Саборна црква Светог Саве на Менхетну у Њујорку, изгорела је нешто пре 19 сати по локалном времену и од ње су остали само зидови, како је истакао отац Ђокан Мајсторовић, старешина ове светиње. Кад је букнуо пожар, срећом, служба у цркви, на којој је било око 700 верника је била завршена.

Узрок несреће истражују детективи који су на терену. У пожару није било жртава.

– У тренутку избијања пожара један црквењак се налазио у цркви, па се нагутао дима, али је брзо одведен у болницу – потврдио је отац Ђокан.

– Штета је тако велика да не може да се нађе тачка где је пожар избио. Кров је био дрвен и више га нема – рекао је Френк Грибон, потпарол ватрогасне службе.

Само неколико сати након ускршње службе у цркви у Сиднеју, пожар је захватио македонску православну цркву. Како јавља мрежа Еј-Би-Си, црква је изгорела јуче, а локални дом за стара лица је евакуисан, док су две старије особе пребачене у болницу. Црква се налази у делу града по имену Рокдејл. За сада није јасно шта је узроковало пожар.

– Ватрогасци су били изненађени интензитетом пожара и брзином којом се објекат срушио. Можемо да кажемо да смо сретни јер су повређена само три ватрогасца – рекао је шеф спасилачких мисија за Нови Јужни Велс Грег Малинс.

Са ватром се неколико сати борило око 60 ватрогасаца из 15 станица, али нису успели да спрече да пожар потпуно прогута зграду.

Неколико сати раније у најстаријој православној цркви у Викторији, Благовести у Мелбурну, исто је задесио пожар за време ускршњих празника, али је на срећу само незнатно оштећена.

Како преносе медији, ватрогасна екипа је позвана око 13.40х, само неколико сати након што су завршене јутарње усркшње литургије у цркви. Дим је куљао из прозора и крова, а евакуисано је око 200 људи из околних зграда.

Повређених није било. Зграда је издржала пожар, који је савладан за тридесетак минута. Ипак, како каже свештеник Космас Дамианидес, дим и пламен су оштетили зидове, кров и иконе у цркви.

Ипак, овде није крај пламену који је широм света захватио православне светиње. Тако се и манастир Валам у северној Русији нашао у истој несрећи.

Велики пожар почео је у недељу око 19 часова по њујоршком времену, кад је православна заједница славила Ускрс.

Пламен је прво букнуо у зимском конаку који се налази у старој згради која припада манастиру Валам, а налази се одмах поред катедрале. У инциденту није било жртава, а 70 људи је евакуисано са тог подручја.

Ова четири ватрена инцидента десила су се иначе, баш кад је годишњица трагедије у Одеси у Украјини, кад је страдало 50 људи у нападу на зграду Дома синдиката. Припадници украјинског ултранационалистичког „Десног сектора“, баш другого маја напали су демонстранте који су камповали на тргу испред зграде Дома синдиката. Бројни демонстранти су се склонили у зграду, где су остали заробљени, а хулигани су убацивали молотовљеве коктеле кроз прозоре, док нису запалили зграду. Према званичним процеанам страдало је око 50 особа, а око 200 је повређено у пожару и сукобима.