Прочитај ми чланак

ВАСКРШЊИ ОБИЧАЈИ: Ево како да победите у туцању јаја!

0

Туцање ускршњим јајима представља традиционалну игру свуда у хришћанском свету. Иако је у питању само забава, подразумева се да свако жели да буде победник и однесе што више јаја!

Многи не презају ни од преваре, па тако подваљују једни другима дрвеним, гвозденим или мермерним јајима, или јајима наливеним воском или цементом. Наравно, таква акција врло брзо се разоткрије и преварант бива дисквалификован из игре.

Зато се многи питају, да ли је уопште могуће фер-плеј туцање, а да љуска ни не напукне? Како из корпе одабрати баш то савршено и магично јаје?

Правило је да су пачија јаја најмекша, а морчија најтврђа. Што се кокошијих тиче, већина досадашњих победника се слаже да је кључ изабрати што мање, шпицасто јаје и то оно које је на додир најгрубље и нема глатку љуску.

Такође, потврђено је да су јаја најслабија на месту где им се створио ваздушни џеп. Зато је за кување боље бирати јаја која нису свежа, већ су стара неколико недеља.

Током самог туцања, гледајте да прсте приближите што ближе врху јајета. Трик је у томе да покушате да се “куцнете” нежније од свог противника, јер је тако мања шанса да пробијете љуску сопственог јајета.

Ево на који смо савет наишли на једном форуму: “Јаје обавезно мора да буде зелено. Не сме да буде округласто, већ шиљато и то од кокоше која кад га је снела није пуно кокодакала. У противном, јаје се преплаши, па после лако пуца. Посебно је важно да пре фарбања победничког јајета, руке темељно премажете с две три неке друге боје.

– Пре кувања јаје држати ван фрижидера 32 минута. Кувати истиха тачно 8 минута и 33 секунде, а потом воду посолити у размери 10 одсто. Оставити 12 мин да се охлади, па офарбати дуплом дозом боје. Кад се туцате, настојте да вам противник погоди палац, а не јаје. Сигурно ћете победити!”.