Прочитај ми чланак

ДАНАС СЕ ПРОСЛАВЉАЈУ и Васкрс и Први мај

0

Данас се у Србији прославља православни Васкрс, најсрећнији хришћански празник, који прославља повратак Исуса Христа у живот, односно победу већног живота над смрти, а такође се обележава и Први мај, односно Празник рада.

prvomajski rostilj vaskrsna proslava

Васкрс симболизује традицију, породићне вредности и подразумева остајање код куће и интимну прославу у кругу породице, док је Први мај изменио своју пробитну намену и сада подразумева роштиљ у природи, а не борбу за радничка права.
 
Једно од основних питања које се поставља у вези са данашњим даном јесте да ли се прославља Васкрс у кругу породице, или се, поводом Првог маја, одлази с друштвом у природу на роштиљ.
 
Aнкета коју је спровео 021 каже да ће већина испитаника остати код куће, а да су Први мај померили за 2. мај.
 
 Студент Милан Стевић из Новог Сада каже да ће у кругу породице обележити данашњи празник.
 
– Првобитно је план био да са друштвом одем на неко излетиште рано ујутру, али је Васкрс, па ћу са својом породицом бити код куће. Ми традиционално за Васкршње празнике имамо доручак, ручак и вечеру, а то не може да замени ништа. Тако смо се договорили и у друштву. Првомајски уранак смо померили за један дан, а чини ми се да суштина Првог маја више није борба за права радника, већ да се окупи друштво. И када се окупљамо без повода, у шали кажемо да нам је то Први мај – каже Милан.
 
Марија Сарић, која ради у једној приватној фирми у Новом Саду, каже за 021 да ће са својом породицом обележити оба празника.
 
– Планирамо да породично обележимо оба празника. Имаћемо традиционални доручак, а онда ћемо отићи на неко излетиште, уколико то време буде дозволило, па ћемо ручак из куће преместити у природу. Срећа је што су нам деца мала, па још увек немају друштво са којим би ишли на првомајски уранак. Ипак, мислим да је Васкрс нешто што сваки хришћанин треба да поштује – рекла је Марија.
 
Новосађани ће данас, уколико их послужи време, а верујемо да има оних који су се добро припремили за кишу, место за првомајски уранак потражити на бројним новосадским излетиштима.
 
Фрушка гора је незаобилазна дестинација, ту се налазе многобројна излетишта – Летенка, Осовље, Црвени чот, Јабука, Тестера, Aндревље, Поповица, Змајевац и друга, затим Штранд, Каменички парк, Рибарско острво и Камењар, Официрац и још многа места на којима ће Новосађани данас бити.
 
Зато, сутра шатор, кишобране, роштиљ, добру вољу и по које јаје!