Прочитај ми чланак

Да ли је боље живети у кући или у стану?

0

Живети у ушушканом стану или пространој кући са двориштем далеко од градске вреве, дилема је са којом се све чешће суочавају људи у Србији, нарочито млади брачни парови. О томе размишљају чак и они, који су већ у својој "луци", али се понекад питају да ли би им било боље да су донели праву одлуку када су решавали стамбено питање. Чињеница је да обе варијанте имају и предности и мане.

Нова кућа од блата

Нова кућа од блата

Начин живота

Стан: Овакав избор више одговара особема које много раде, путују, стално су у граду, посећују културна и друга дешавања.

Кућа: Породични типови који кућу сматрају својим гнездом и једва чекају да заврше дневне обавезе, па да се врате у свој „храм“, увек пре бирају кућу. У њој су једноставно своји на своме.

Одржавање

Стан: С једне стране, много је лакше стан учинити чистим и уредним, јер је простор мањи и не морате да водите рачуна о фасади и дворишту. Али, с друге стране, морате да рачунате на непредвиђене ситуације и изненадне трошкове, поквари се бојлер у стану изнад вашег па вода продре и уништи вам плафон, да сарађујете са комшијама кад пукне цев, покваре се врата и лифт, направи се неред на степеницама, снег и лед током зиме што зна да буде тешко.

Кућа: Одржавање куће захтева далеко више времена, посебно ако имате велико двориште и башту, па морате да се ангажујете у свако годишње доба, да будете и „баштован“ и „чистач“, да би све то изгледало „цакум-пакум“ као што желите.

Удобност

Стан: У свом солитерском „апартману“ можете да уживате уколико немате велике прохтеве, али ако желите да имате и гардеробер, простор за куцу или мацу, собу за вежбање, тешко да ћете моћи да се задовољите.

Кућа: За кућу кажу да је краљица комфора, јер пружа мир, могућност да се осамите, уживате у приватности, пијете кафу у дворишту, сунчате се, играте се са псом, садите биљке. Имате подруме у који ћете да одлажете непотребне ствари, поткровље у које можете да сместите стари креветац за бебу, обезбеђено вам је паркинг место.

Трошкови

Стан: Ако желите да уштедите, онда бирајте живот у стану, јер су месечни трошкови одржавања углавном нижи. Избећи ћете бар папрене рачуне за грејање.

Кућа: Скупље је плаћати „прохтеве“ куће, јер она стално тражи да се у њу улаже, па кажу да је као рупа без дна. Ако једне године не прокишњава кров, следеће ћете морати да урадите термо изолацију.

Понуда и потражња

Стан: Много је већа понуда станова на тржишту, и генерално за њима влада завидна потражња. Понуда обара цену, јер су функционални и не претерано велики увек тражени.

Кућа: Проблем са кућама је што је старе потребно реновирати, а за то треба много новца, док су нове углавном велике и самим тим скупе.