Прочитај ми чланак

Антисрпско деловање Енглеза много чвршће од Немачког

0
Убица Срба, Тони Блер

Убица Срба, Тони Блер

Ангажовање британског медијског манипулатора Алистера Кембела у влади Хашима Тачија и адвокатске канцеларије супруге Тонија Блера у одбрани Рамуша Харадинаја нису само последица милионских сума које су косовски Албанци уложили у лобирање већ и наставак британске политике на Балкану, која последњих 200 година подржава искључиво српске непријатеље

Интереси Енглеза на овом простору „укрштају“ се са српским још од Првог српског устанка. У Британији је развијена представа о Србима као дивљем племену, због чега су нас и у „данима пријатељства“ користили као топовско оружје. Најсликовитији пример тога је пуч од 27. марта 1941. године, када је за интересе Енглеске Србија увучена у рат против Хитлерове Немачке.

Платили пуч

– Подршка криминалцима као што је Тачи у духу је континуитета енглеске политике на овим просторима – каже историчар Миодраг Јанковић. – Пуч од 27. марта је крунски доказ такве политике и перфидности којом су Енглези то обављали. Држали су Кнеза Павла за великог пријатеља, што им он и јесте био, а истовремено су му радили о глави.

Јанковић наводи и да је доказано у депешама британских обавештајаца да су Енглези платили тај пуч.
– То се види из дописа шефа СОЕ у Југославији Хјуа Далтона да је „у Југославији потрошено 100.000 фунти стерлинга“. Черчил је 27. март назвао „спасавањем српске душе“, а касније допустио да се афирмише Јосип Броз. Испада да су од српских непријатеља и крволока једино пропустили да подрже Анту Павелића – каже Јанковић.

Енглези су од Првог српског устанка били сила која одлучно подржава опстанак Турске империје, а забележено је да су на Бечком конгресу 1815. године једини од великих сила српском изасланику Проти Матеји Ненадовићу рекли да нису заинтересовани за питање Срба.
– За време Берлинског конгреса 1878, када је Србија званично добила независност, Енглези нису дозволили Јовану Ристићу да пуноправно учествује на Конгресу, оставили су га у предсобљу. Енглеске дипломате су тек под великим притиском руског цара Александра Другог дозволили признање Србији. И тада су о Србима говорили као о урођеницима, дивљим Турцима – прича Јанковић.
Драган Петровић, сарадник Института за спољну политику, каже за Пресс да Енглези, за разлику од других нација, односе према другим народима не испољавају јавно, па се за њихове „мрачне игре“ сазнаје тек деценијама касније.

– Њихово антисрпско деловање је много чвршће од Немачког, оно није у манифестацијама него у делима. Они су чак и за време Другог светског рата Косово нудили Албанцима, док су се лицемерно односили према избегличкој влади и малолетном краљу Петру – каже Петровић.

Страх од Руса

Он истиче да је све то последица урођеног страха од руске доминације у Европи, а да су нас Енглези дугорочно идентификовали као „мале Русе“.
– Русија је на дужи период виђена као највећи непријатељ Енглеза. Они су Србе идентификовали као близак народ Русима, али и друге православне народе на Балкану, због чега су успоравали ослобађање балканских народа од Турске. Наш историчар Драгољуб Живојиновић анализирао је медијску слику о Србима у енглеској штампи, непосредно после убиства Франца Фердинанда у Сарајеву, када су њихови листови писали „када би могао да се отвори Атлантски океан и потопи Србе и Србију, то би била највећа услуга човечанству“ – прича Петровић.

Чери Блер: Хвала вам што се интересујете за Харадинаја

Прес је јуче контактирао са супругом бившег британског премијера Тонија Блера, Чери Бут Блер, чија адвокатска канцеларија брани Рамуша Харадинаја у Хагу, али она није желела да одговори на питање зашто се одлучила да њени адвокати бране човека који је познат по стравичним злочинима над Србима. Она није желела да коментарише признање Блеровог „архитекте рата“ Алистера Кембела да саветује Приштину, а да га финансира „Бритиш каунсил“.
– Хвала вам што сте заинтересовани за случај Рамуша Харадинаја, али о овом случају ни Чери Бут ни „Матрикс Чејмберс“ неће давати коментаре – речено нам је у овој адвокатској канцеларији.

Извор: pressonline.rs