Прочитај ми чланак

ПОЈАЧАНЈЕ У ВАЗДУХУ Ова два руска авиона изазвала су праву ПАНИКУ У ВАШИНГТОНУ

0

Руско импресивно побољшање конвенционалних оружаних снага, посебно у односу на електронско ратовање и прикупљање електронских података које је показано у Сирији "може да подстакне завист код неких у Вашингтону", тврди Кетлин Патерсон, ветеранка америчких маринаца, где је служила као криптолошка лингвистичарка и аналитичарка електронских обавештајних података, а преноси "Спутњик".

f141ee36c663cb212d2c664cee24bcf8

“Ил-20 долази у пакету с целим редом оптичких и инфрацрвених сензора, антена, радара и опреме за сателитску комуникацију за размену података у правом времену”, описује Патерсон летелицу.

Ил-20 војна је верзија путничког Ил-18. Пројектован је за сакупљање података, а видљива му је карактеристика Игла-1 решеткасти радар коју се налази у кућишту испод предњег дела трупа, и избочине у којима су смештене А-87П камере и Ромб 4 СИГИНТ састав. Две антене штрче с горњег дела трупа за Вишнаја састав за прикупљање комуникационих обавештајних података.

Авионом управља пет чланова посаде уз још осам специјализованих оператера.

Верује се како овај авион редовно обавља извиђачке летове великог домета у подручју Балтика, летећи у међународном ваздушном простору с искљученим транспондером, што је стандардна пракса за готово све извиђачке летелице.

У Сирији овај је авион наводно обављао мисије прикупљања обавештајних података, прислушкивао комуникације ИСИЛ-ових милитаната и тачно одређивао њихове положаје.

Већи брат, Ту-214Р

ce84accf9fe90974573a826b02a5331b

Антене с Ту-214Р могу пресрести сигнале које емитују непријатељски састави (радари, летјелице, радио-станице, борбена возила, мобители и слично) помоћу чега може сложити елекронски поредак битке (ЕОБ – Елецтрониц Ордер оф Баттле) непријатељских снага – где тачно те снаге оперишу, какву опрему користе, шта раде те који ће им бити следећи покрет.

Ту-214Р модеран је авион темељен на Ту-214 комерцијалном транспортном авиону који је модификован под кодним именом ‘Пројект 141‘ како би надоместио Иљушин Ил-20.

„Сједињене Државе су се превише концентрисале на борбу против ситних устаника јер су се заглавиле у својим сукобима од Ирака до Афганистана, а резултат је запостављање властитих способности прикупљања електронских података, а који би били нужно потребни у случају конвенционалног рата против силе као што су Русија или Кина“, закључује Патерсон.

Док се над Каспијским језером приближавао иранском ваздушном простору, Ту-214Р је извео неколико 360° окрета на висини од 10.000 метара. Страница за праћење летова флигхтрадар24.цом објавила је како се авион могао пратити док је следио источни коридор од Русије, преко Каспијског језера, а затим до Сирије преко зрачних простора Ирана и Ирака.

CbQ6232WcAAHsVF

Иако је још увек у развоју, тај је исти Ту-214Р летео у наводно оперативној мисији 18. јуна 2015., када је полетео из града Казана (авион гради КАПО – Казан Аирцрафт Продуцтион Ассоциатион), до Крима и назад, летећи близу уз руско-украјинску границу, најверојатније да тестира неке од сензора на правим метама. Пре тога, авион је примећен како лети у близини Крима.

„Док је природно да државе и војске константно развијају своје технологије, Русија је уложила стварно доста капитала како би убрзано модернизовала своје оружане снаге, и опрема своју војску како би се борила на бојиштима сутрашњице“, додала је Патерсон.