Прочитај ми чланак

Погледајте колико је повећан дуг Србије

0

Београд – Главни и одговорни уредник недељника НИН Милан Ћулибрк каже да је Србија за осам година дигла јавни дуг за 16 милијарди евра, а да ништа није урађено: „Појели смо милијарде, а враћаће наша деца“. Плаши се да ће реформа јавне управе „однети“ праве људе, а не партијски запослене, а Вучићеве најаве о просечној плати од 500 евра сматра нереалним.

novac banke i racun0„Све време се питам, откуд та храброст да се смање плате и пензије, а не сме да се загризе „кисела јабука“ да се реше јавна предузећа… Ако имате снаге за то, а немате да реформишете јавна предузећа, у чему је проблем“, пита Ћулибрк.

Он наводи да је резањем плата и пензија уштеда била 50 милијарди, а да је на јавна предузећа изгубљено је 60 милијарди.

Ћулибрк сумња да ће и нова Влада решити питање јавних предузећа. „Ако неко са 202 посланика иза себе није имао ту снагу, како ће имати са 130 и кусур“, пита и додаје: „Нисам сигуран да ће ова влада да траје четири године… Ако се већ размишља о неким изборима за две године – онда од реформи нема ништа“.

Коментаришући понашање српских бирача, каже да нико не гласа из новчаника – „сви гласају ирационално, нико не гледа на програме, шта је обећано, шта је урађено…“

Подсетио је и на нека обећања премијера – па и на оно да је рекао да ће просечна плата у 2018. бити 500 евра. Он наводи да је сада она 350 евра, и да то значи повећање за 33 одсто, што изгледа нереално кад се рачуна на реални раст од пет одсто.

Коментаришући ситуацију са РТБ Бор, каже да ако то „успеју да реше свака част“. Обавезе РТБ Бора су милијарду и 200 милиона евра, подсећа Ћулибрк.

Премијер је у неколико наврата обећао да РТБ неће да буде ликвидиран, ја видим решење да се то предузеће повери неком другом на управљање, додаје. Он подсећа да је консултантска кућа Мекинзи констатовала да и руководство на челу са Благојем Спасковским, није радило посао како треба, и да није у питању само ниска цена челика.

Ја бих волео да се оно прода, ја бих га поклонио, каже Ћулибрк додајући да се ради о фирми која је направила губитак који морају да враћају порески обвезници Србије, а која може наредних година, уколико се буде чекало, да направи можда и милијарду и 400, 500 милиона дуга.

Коментаришући Железару Смедерево, он је навео да је она и прошле године, под управом ХПК, направила за 40 одсто губитак, у односу на управу која је била неспособна. „Не видим како је ова способна“, додаје.