Прочитај ми чланак

Опозиција у Нишу тражи нове изборе и међународне посматраче

0

Представници Демократске партије, СДП, Народног покрета Србије, ЛДП и Демократске уније Рома затражили су вечерас испред седишта Градске изборне комисије да избори у Нишу буду поништени на свим нивоима

pol-naprednjaci

Представници Демократске партије, Социјалдемократске партије, Народног покрета Србије, Либерално демократске партије и Демократске уније Рома затражили су вечерас испред седишта Градске изборне комисије да избори у Нишу буду поништени на свим нивоима.

Они су такође затражили долазак страних посматрача на поновљене изборе и смену Градске и општинских изборних комисија.

Председник Народног покрета Србије у Нишу Бранислав Јовановић је изјавио да се у граду догодило „лоповско чудо“.

„Имамо доказе да је крађе било на свим нивоима, како на општинском и градском нивоу тако и на републичком. Избори у Нишу су потпуно нерегуларни и тражимо њихово понављање“, казао је Јовановић.

Он је истакао да се владајућа странка толико занела у убацивању листића у бирачке кутије да су чак на појединим местима листиће за општинске изборе убацивали у кутије за републичке изборе.

„Очигледно да је владајућа странка имала намеру да освоји Ниш иако су по свим истраживањима у Нишу имали најгоре резултате“, истакао је Јовановић.

Лидер нишких социјалдемократа Драгослав Ћирковић је нагласио да „нико жив“ у Нишу не зна где су штампани листићи за градске и општинске изборе.

„За републичке изборе листиће је штампао Службени гласник, али не знамо ко је штампао остале листиће, нити у коликом броју, нити колико њих је преузето“, изјавио је Ћирковић.

Потпредседник Демократске уније Рома Саша Арифовић рекао је да та странка подржава захтев за понављање избора у Нишу.

„Предизборна кампања такође није била фер. Нишке ромске махале биле су корумпиране разним пакетима хране и новчаним средствима која су исплаћена преко Центра за социјални рад“, рекао је Арифовић.

Конференцију за новинаре на отвореном пратило је стотинак присталица и чланова опозиционих странака које траже понављање избора.

ДС, СДС, НПС и ЛДП у Нишу су на изборима наступили заједничком изборном листом „Ниш, мој град“.