Прочитај ми чланак

НАРОД ИЗАШАО НА УЛИЦЕ: Протест опозиције против изборне крађе

0

Опозиционе странке одржале су данас протест у центру Београда на коме је било неколико хиљада људи. Лидери опозиције су поновили да су избори покрадени и затражили оставке председника РИК-а и директора Завода за статистику и обећали грађанима да ће се борити за сваки њихов глас

Лидер Двери Бошко Обрадовић је позвао све чланове опозиционих странака али и све који поштују право на изборну вољу да се окупе испред РИК-а како би указали на катастофалне размере прекрајања изборне воље коју врши режим Aлександра Вучића.

Лидер Покрета „Доста је било“ Саша Радуловић тврди да је било „очигледно да се на срамним седницама РИК-а“ све време обарала листа Двери-ДСС и да су после четири дана пребројавања мање од два процента гласова успели да је спусте испод цензуса за само један глас.

„Имамо сигурне информације да је на изборима украдено најмање 300.000 гласова, који су присаједињени СНС-у“, тврди председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић.

Фото: Србин.инфо

Фото: Србин.инфо

Опозиционе странке су одржавале испред седишта Републичке изборне комисије у Београду протест за, како наводе, одбрану изборне воље грађана.

Улица Краља Милана је била затворена за саобраћај.

Фото: Србин.инфо

Фото: Србин.инфо

Како јавља новинар Срнин.инфо са лица места било је око 4000 људи.

Фото: Србин.инфо

Фото: Србин.инфо

На скупу није било страначких застава, било је парола против изборне крађе и владајуће СНС коалиције,  а протест је подржало випе странака различитих идеолошких оријентација.

14.10 – Народу се обратио и лидер ДС Бојан Пајтић који је рекао да је најсмешнија чињеница да је за лидера напредњака Александра Вучића гласао човек од 144 године.

Пајтић каже да су јуче овлаш прегледали гласове на 5 изборних места у Нишу и да је свуда било више гласова у записнику за СНС него у џаковима.

 Лидер Демократске странке Бојан Пајтић окупљенима је поручио да ако један човек није слободан у Србији онда нико није слободан.

Поручујемо Вучићу, Николићу, Бабићу, Ристичевићу да су цензус прошли и коалиција ДСС-Двери и СДС-ЛДП-ЛСВ и све странке које су на бини зато што су то грађани хтели а не зато што је то хтео РИК или Вучић.

Он је подсетио да је у недељу увече чуо да је намера власти да испод цензуса спусти те две листе али и листу покрета Доста је било због чега је позвао лидере тих странака након чега су одлучили да иду у РИК и да се боре за сваки глас.

Пајтић истиче да је СНС покрао изборе и додаје да је закључено, на основу увида у бирачки материјал, да је за Вучића гласао и човек од 144 година.

“Ви сте власт ова држава не припада Вучићу већ вама”, поручио је грађанима и навео да је Вучић слуга а не господар грађана и да то треба да схвати он али и, како је навео, остали бахати људи који воде Србију.

Лидер демократа је истакао да се на данашњем протесту не боре се мандате већ за децу и унуке свих грађана. “Имали смо два диктатора у задњих 20 година, не сме се то више дозволити”.

Бранимо ваше гласова и вашу наду да Србија може бити пристојна држава.

„Тражимо смену председника РИК-а, смену директора завода за статистику… Нису заслужили да часно оду, покренућемо кривичну одговорност за крађу гласова и нека не мисле они који су крали да неће одговарати зато што су сад на власти – мењаће се власт у овој земљи колико следеће године на председничким изборима!“

Овај протест показује да нема више страха у Србији, штитићемо сваког грађанина, казао је Пајтић.

Фото: Србин.инфо

Фото: Србин.инфо

13.59 – Народу се обратио и лидер Двери Бошко Обрадовић који је почео говор – Помаже Бог.  Присутни су са овацијама поздравили поздрав Обрадовића, а затим је народ почео спонтано да виче: Лопови, лопови!, мислећи на РИК.

 Лидер Српског покрета Двери је позвао је Вучића да буде човек и прави Србин и да на Васкрс призна праве резултате избора.

„Јуче сам ујутру био виновник инцидента који се десио у подруму РИК, у име свих нас сам рекао оно што би свако ко држи до морала рекао – срам те било Ђурђевићу“, рекао је Бошко Обрадовић.

Зато смо и данас овде, да тражимо оставке Дејана Ђурђевића и Миладина Ковачевића, директора завода за статистику, рекао је Обрадовић.

„Добио си већину, ако можеш формирај власт, али не можеш опозицију“, рекао је Обрадовић.

„Неће СНС одређивати резултате избора већ грађани Србије. Јасно је да они желе да оборе испод цензуста још неке листе, да украде мандате и да их припише себи и тако има комотнију већину. Е па неће моћи господо напредњаци“, рекао је Обрадовић.

Обрадовић је рекао да српски народ држи до слободе. Подсетио је на изјаву Александра Вучића да „никад у животу не бих украо ништа, не бих украо ниједан глас“.

„Да не умро, ми га позивамо да не краде гласове опозиције, да призна изборну вољу грађана Сбрије, да изађе на Васкрс и каже ово су резлтати. Ако је човек, ако је Србин, ако је сутра Васкрс, изаћиће и рећи ће – ово је лаж“, рекао је Обрадовић.

13.53 – Демонстрантима се обратио и лидер СДС Борис Тадић који је  истакао, као и предходници, да они имају различите идеологије али да су сви овде да би спречили изборну крађу у режији СНС.

Лидер Социјалдемократске странке Борис Тадић нагласио је да власт тј председник Томислав Николић и премијер Александар Вучић морају да схвате да је ово тренутак у коме се доводи у питање њихов легитимитет.

“Ако се не поштује право једног човека који је гласао доведен је у питање легитимитет система, демократија. Један глас је битан, сваки глас је темељ демократије и државе. Он мора да буде брањен, то је обавеза, право, закон и зато смо се окупило”, поручио је Тадић.

Фото: Србин.инфо

Фото: Србин.инфо

Истиче и да сваки човек који је гласао има право да његов глас буде брањен а одбрана гласова је обавеза њих – опозиције.

13.50 – Окупљенима се обратио и лидер ЛДП Чедомир Јовановић. Међутим, за разлику од претходних говорника које су протестанти подржавали током говора, окупљени народ је био подељен у вези Чеде па су се током његовог обраћања чули и звиждуци.

„Србија је престала да се плаши, говорите оно што желите, говорите оно што мислите. Поштујте оног ко је другачити, али говорите своје идеје“, рекао је лидер ЛДП обраћајући се окупљеним грађанима.

Јовановић је рекао да се од недеље до данас десило крађа изорне воље.

Вучићу не обраћај нам се преко Информера, буди пристојан председник Владе.

„Нико више Србе са Косова није осрамотио од оних који су покрали његову изборну вољу од недеље до данас“, рекао је Јовановић.

Данас најбољи нису прво лице Србије и то треба да променимо, рекао је лидер ЛДП.

„Нико међу нама не жели лоше овој земљи. Против сукоба и нереда смо. Нећемо дозволити да се у среду опет покраду избори. Гласајте у складу својих уверења“, рекао је Јованвоић.

„Честитај нам као што смо ми честитали теби. Све што је урађено од недеље до данас је непоштовање народа. Позивам вас да гласате у среду“, рекао је Чедомир Јовановић.

13:47  – Лидер покрета Доста је било Саша Радуловић поновио је данас да је Александар Вучић највећи губитник ових избора јер је проширио коалицију а освојио мање мандата него на прошлим изборима.

“Ово је пораз који покушава да сакрије, зато је био намрштен, зато смо имали агонију и хаос код бројања галсова. Имамо основану сумњу да је радио крађу гласова. Преко куповине гласова, фантомских станара, умрлих грађана – то хоћемо да спречимо!”, каже он .

Опозиционе странке ће, како еј навео затражити да сваки грађанин може да провери да ли је гласао на изборима. “Ако нису крали не постоји разлог да се то не дозволи. Тако ћемо показати размере ове крађе”, додаје Радуловић.

Фото: Србин.инфо

Фото: Србин.инфо

Он је истакао да ће на поновљеним изборима у среду опозиција анступати заједно.”Нећемо дозволити да се прекраја изборна воља грађана. У среду ћемо надгледати сва бирачка места, позвати грађане да се придруже. Показаће се тад прави резултати а ДСС -Двери ће сигурно прећи цензус”.

Лидер покрета Доста је било истакао је: “Ово је уједно и почетак краја Александра Вучића. То ћемо урадити пристојно, ненасилно и кроз институције”.

13.40 – Лидер ДСС, др Санда Рашковић – Ивић се обратила демонстрантима оптужујући актуални режим за изборну крађу.

„Овде смо се окупили да одбранимо слободу и правду, да одбранимо вољу грађана Србије, да се не деси да полако Србија постане Северна Кореја“, рекла је лидер ДСС Санда Рашковић Ивић, која се прва обратила окупљеним људима.

Она је поручила „ћераћемо се још са тобом Александре Вучићу“.

Санда Рашковић Ивић је поручује свим грађанима који су погнули главу и под притиском заокружили Вучића да ће се једног дана стидети тога.

„Жели да каже да смо ми ти хулигани који дестабилизује државу, али онај ко краде изборе је тај који дестабилизује и не мисли држави добро“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Она је рекла да је Вучић направио каљугу од политичке сцене Србије.

„Направио је политички бордел. Ућуткао је медије, направио је неке медије којих се ни Гебелс не би постидео и управо са страница тих медија сипају се најбезочније лажи, увреде, најниже нешто што је Србија видела у својој историји“, каже Рашковић Ивић.

Лидер ДСС говор је завршила стиховима Матије Бечковића: Ћераћемо се још!

Фото: Србин.инфо

Фото: Србин.инфо

13.35 – Грађани носе транспаренте на којима пише: „Вучићу — Шешељу“ и „Гласове из гроба није имао ни Слоба“.

13.30 – Пристугло је још људи, већ сад има око 4000 присутних, демонстранти још пристижу.

13.22 На бини су присутни Борис Тадић, Санда Рашковић Ивић, Саша Радуловић, Бојан Пајтић, Бошко Обрадовић.

13.20 – Лидер опозиционих странака налазе се на подијуму и ускоро ће се обраити грађанима. У позадини се чује нова песма Београског синдиката „Систем те лаже“.

Фото: Србин.инфо

Фото: Србин.инфо

13.12 – Демонстранти носе транспаренте са натпсиима „Спас за мој  глас“, „Вучићу, лопове, покрао си изборе“, „РИК=РИП“, „Вучићу Шешељу“. Скуп обезбеђује полиција, а Улица краља Милана затворена
је за саобраћај.

13.09 – Очекује се да протест, који је најављен за 13 часова, почне ускоро.