Прочитај ми чланак

Филм о једној земљи и ЧЕТИРИ ПАСОША

0

Након светске премијере у Трсту на филмском фествалу у јануару ове године, филм „Четири пасоша” Михајла Јевтића стиже и на 9. "Белдокс", који се ове године одржава од 12. до 18. маја.

e7dd5ec1ec9a5388f8b57ba33a75a205

„Четири пасоша“ је анимирано документарни филм о емиграцији, идентитету и скоријој југословеској историји испричан кроз личну перспективу редитеља Михајла Јевтића. То је прича о четири пасоша и једној земљи.

Филм почиње смрћу Друга Тита. Први пасош аутора филма јесте дечији пасош у коме пише да му је занимање – Титов пионир. У даљем исповедном тону, сазнајемо да Јевтић снима филм јер нема више никакав однос према српском друштву. Жели да оде одавде, а пре него што то уради, жели да скупи слике из прошлости које су му некада значиле. У коферу су једна камера и четири пасоша. Добар увод за путовање у минуло доба…

Управо тако је филм и конципиран – као колекција слика из ауторовог сећања. Јевтић користи како слике из породичних албума, тако и архивске снимке што из личне колекције које је састављао његов отац, што из разних извора – телевизијских најчешће – које употпуњује сведеним анимацијама, које понегде и личе на анимиране филмове из осамдесетих година, чиме аутор директно позива носталгију према једном безбрижном времену, које је претходило периоду када је земља у кратком временском периоду променила чак четири обличја.

„Четири пасоша” рађен је у немачко-хрватско-српској продукцији и биће приказан у недељу 15. маја у 19 сати у Дворани културног центра Београда.