Прочитај ми чланак

ДОДИК ИЗНЕО УСЛОВЕ ОПОЗИЦИЈИ: Силазим са власти ако на протестима…

0

БАЊАЛУКА –Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће поднети оставку и да се више неће бавити политиком ако опозиција на протестима, најављеним за средину маја, окупи 40.000 људи, како то најављује.“Ево им понуда, па нека се потруде да их скупе“, рекао је Додик за „Еуро Блиц“, издање за РС. Говорећи о најави да ће власти у РС организовати контрапротест, он је казао да то неће бити контрапротест, већ митинг за Републику Српску, истичући да је уверен да има највећу подршку политици коју води.

© Sputnik/ Љубинка Милинчић

© Sputnik/ Љубинка Милинчић

„Тај митинг није протест, већ митинг подршке стабилности Републике Српске. То је нешто сасвим друго од онога што они хоће. Све што раде, раде на штету Републике Српске“, рекао је Додик.

Он је истакао да власт нема намеру да изазове било какве сукобе, додавши да лично предузима одговорност за људе који додју на митинг који ће организовати актуелна власт.

Додик је оптужио опозициони Савез за промене да, како је навео, „своју издају у Сарајеву“ жели сакрити протестима, тако што ће је приказати као неку борбу за социјална права.

По његовим речима, опозиција у РС нема подршку народа.

Говорећи о одржавању референдума о Дану РС, с обзиром на то да је Уставни суд БиХ прогласио неуставним 9. јануар као Дан републике, Додик је најавио да ће предложити да референдум буде одржан на дан локалних избора.

Упитан да ли РС прети колапс, он је казао да је то „лаж која траје и која се могла чути и пре пет година када се говорило да неће бити пензија и плата“.

„Буџет је стабилан, плате и пензије нису угрожене нити ће бити“, навео је председник РС.

Он је демантовао да ће бити реконструкције Владе РС.

„Влада ради у тешким околностима и ограничена је издајничком политиком у Сарајеву, јер њене иницијативе тешко пролазе. Важне економске и фискалне мере су на нивоу БиХ, које коче представници Савеза за промене“, казао је председник РС.

Коментаришући резултате избора у Србији, Додик је рекао да се очекивала велика победа лидера СНС-а Александра Вучића.

„Могу сви да говоре шта хоће, али он је добио подршку за своју политику, и то ценим и подржавам, јер је на најбољи могући начин верификовано оно што је претходних година радио. Зато је добио потпуно поверење народа да настави политику коју води, а Вучићева политика се доживљава као народна“, закључио је Додик.