Прочитај ми чланак

КОРИСНО: Kако да закључите да вас неко лаже

0

66134646157222ccce5c6d013406318_v4_big

Није увек лако уочити да вас неко лаже, као што то изгледа на телевизији. Потребно је доста вежбе како бисте схватили да неко „муља“. Експерти су дали неколико савета, а суштина је да треба да посматрате особу веома пажљиво.

„Ти знакови нису исти код сваке особе, али постоји одређена промена на основу које можете да закључите да неко не говори истину. Потребно је прво да утврдите како људи изгледају и како се понашају када (не) говоре истину. За то вам је потребно око 20-30 секунди. Неки људи обично постану нервозни, посебно када их испитује полиција, чак и ако говоре истину. Када се успостави нормалан разговор, идеја је да постављате отворена питања и тражите знакове, промене у вербалном и невербалном понашању“, рекла је Памела Мејер, ауторка књиге „Лиеспоттинг“ и директорка приватне фирме Калибрејт, која обучава полицијске службенике.

Када лажу, људи обично промене начин говорења и граматику, па ће користити језичко удаљавање.

„То се на пример види у реченици Била Клинтона ‘Нисам имао сексуални однос с том женом, госпођицом Левински’. Лажљивци ће цепидлачити, одбијати да одговоре, променити тему или тон, бунити се због питања, па и подићи руке док се буне“, додала је Мејерова.

Такође, потребно је да тражите небитне информације које исто могу бити кључне у одавању.

„Полиција ће испитивати на прескок и враћати вас уназад. Постоји мит да је врпољење знак лагања, али није тачно. Неки људи се природно унервозе или заледе. Кључ је промена, не специфична акција. Ако је то нешто што се догоди на лицу, то се може десити у било ком делу лица“, истакла је Мејер.ова

Посебну пажњу посветите осмеху особе. Искрени осмех се види у очима, лажни само на уснама. Ако је осмех такав да је накривљен само једна угао усне, лажљивац обично мисли да се извукао из ситуације.

Извор: KLIX.BA